Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Gasilstvo je del moje osebnosti in mojega življenja«

Objava: 01. 10. 2021 / 11:48
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 21:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Gasilstvo je del moje osebnosti in mojega življenja«
Praktične vaje na tečaju za operativnega gasilca FOTO: arhiv PGD Stična

»Gasilstvo je del moje osebnosti in mojega življenja«

Neža Strmole je magistrica andragogike in prostovoljna gasilka. Zelo jo zanima področje odnosov, delovanja človeka in družbe nasploh, kar se odraža tudi v njeni izobrazbi.

Prostovoljna gasilka je že dolga leta in ta ljubezen jo je privedla tudi na pot operativnega gasilstva. Dejavna je v domačem prostovoljnem gasilskem društvu, vodi usposabljanja na lokalni gasilski zvezi, na nacionalni ravni pa je članica komisije za izobraževanje in usposabljanje. Zaposlena je pri Gasilski zvezi Slovenije, kjer vodi in usklajuje evropske projekte, opravlja pa tudi delo tajnice pisarne CTIF – mednarodne organizacije gasilskih in reševalnih služb s sedežem v Ljubljani.

Oktober je mesec požarne varnosti, zato želimo v tem mesecu izvesti še poseben poklon gasilcem, ki nesebično pomagajo ob vseh mogočih tegobah in nezgodah, kot so požari, poplave, potresi in druge nesreče. V ta namen združujemo moči s spletnim portalom Aleteia. Vsak oktobrski teden si boste tako lahko na obeh spletnih platformah prebrali po dve zgodbi z gasilcem ali gasilko v glavni vlogi. Vabimo vas torej k branju in se obenem zahvaljujemo gasilcem za vse trud in prizadevnost!

Vloga prostovoljne gasilke ji v prvi vrsti pomeni pripadnost in povezanost do drugih gasilcev, gasilske organizacije, vrednot in tradicije. Kot je povedala v pogovoru za spletni portal Aleteia, je del njene osebnosti in njenega življenja, saj vpetost v prostovoljno gasilstvo povezuje z močno družinsko tradicijo: gasilec je bil že njen praded.

Neža je v gasilstvo vpeta že od otroštva

Prostovoljne gasilce po njenih besedah družijo in povezujejo skupne vrednote, kot sta recimo humanitarnost in pomoč sočloveku. Neži gasilstvo pomeni delovanje v gasilski organizaciji tako na krajevni, lokalni, regijski kot tudi nacionalni ravni, kar pomeni namenjanje posameznikovega časa in energije različnim dejavnostim, ki so usmerjene v razvoj gasilske organizacije, druženju in povezovanju ljudi, deljenju znanja in izkušenj.

Nežo vežejo lepi spomini na preživljanje popoldnevov v gasilskem domu v otroštvu.

Neža je v gasilstvo vpeta že od otroštva. Kot je pojasnila v pogovoru, jo na preživljanje popoldnevov v gasilskem domu, »špricanje« z vodo na gasilskih vajah, izlete in tekmovanja vežejo zelo lepi spomini. Že od malega je doma rada organizirala kakšne dogodke in to organizacijsko žilico je imela kmalu priložnost razvijati ravno pri gasilcih. Z ekipo mentorjev so več let organizirali taborjenja in številna druženja za mladino, pripravljali ekipe za tekmovanje in z njimi posegali tudi v sam vrh državnih uvrstitev. Danes zelo rada srečuje takrat še otroke, danes pa že mlade odrasle, ki se še vedno z iskrico v očeh spominjajo vseh teh doživetij.

Neža Strmole, prostovoljna gasilka, s svojimi hišnimi ljubljenčki FOTO: osebni arhiv Neže Strmole

Prostovoljstvo pomeni veliko mero odrekanja in žrtvovanja svojega časa in energije

Prostovoljna gasilska kariera jo je vodila po poti operativnega gasilstva. Ves čas šolanja je uspešno povezovala šolsko znanje z gasilstvom in obratno: to se je posebej pokazalo v času študija pedagogike in andragogike oz. pozneje magisterija andragogike, ko je tudi v gasilstvu prevzela vodenje usposabljanj na ravni lokalne gasilske zveze. Vse to jo je privedlo do dela na krovni organizaciji prostovoljnih gasilcev, kjer je vse svoje dosedanje izkušnje gasilstva spretno vpletla tudi v poslovne vode.

Čeprav prostovoljstvo pomeni veliko mero odrekanja in žrtvovanja svojega časa in energije, je Neža danes hvaležna za vse bogate izkušnje, ki jih je pridobila; pa ne samo gasilske, temveč tudi izkušnje dela z ljudmi, urejanjem in pripravljanjem papirjev, organizacijo dogodkov ipd.

Posredovanje gasilcev na intervenciji - prometna nesreča FOTO: arhiv PGD Stična

Pomembno je ozaveščanje ljudi

Med intervencijami, v katerih sodeluje kot prostovoljna gasilka, se je posebej dotaknejo vse, v katere so vpletene živali: požari v hlevu in podobno, kriki nemočnih in prestrašenih živali so prizori, ki si jih najmanj želi.

Kot pravi, doslej na srečo še ni sodelovala pri nobeni intervenciji, kjer bi bili ponesrečenci s hujšimi poškodbami ali celo smrtnimi poškodbami. Človeka namreč zaznamujejo že udarci, pogled na kri, ukleščene osebe. Zdi se je, da gasilci to premalo izpostavljajo, da stvari jemljejo preveč samoumevno. Vstati sredi noči zaradi zvoka pozivnika, hiteti v gasilski dom in se odpeljati na kraj nesreče, ne glede na čas in vreme, je zanje »nekaj normalnega«.

Vsak posameznik se mora zavedati dogajanja okoli sebe in biti odgovoren za svoja dejanja.

Do številnih požarov in nesreč pogosto pride tudi zaradi trenutka nepozornosti, nespameti ali precenjevanja svojih zmožnosti. Vsak posameznik lahko pripomore k temu, da bi bilo gasilskih intervencij čim manj, pri tem pa je po Nežinih besedah pomembno ozaveščanje o vrstah nesreč in ukrepih ob njih. Stroka namreč nudi številna usposabljanja, tečaje in posvete za laično javnost, ki ljudem nudijo tisto nujno potrebno znanje, s katerim lahko v začetku rešijo marsikatero življenje ali preprečijo nezgodo.

Osnovno znanje prve pomoči in kako pogasiti začetni požar (npr. vžig olja v ponvi) sta samo dve izmed vseh področij, ki bi ju moral poznati vsak človek. Zelo pomembno je tudi ozaveščanje ljudi o varni vožnji, je prepričana Neža. Vsak posameznik se mora zavedati dogajanja okoli sebe in biti odgovoren za svoja dejanja: to je zelo pomemben vidik preventive.

Pogovor z Nežo Strmole je bil prvič objavljen na spletnem portalu Aleteia.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh