Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francozi konec marca razpravljajo glede osnutka zakona o raziskavah na zarodkih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 02. 2013 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francozi konec marca razpravljajo glede osnutka zakona o raziskavah na zarodkih

Predlog je bil decembra lani sprejet z veliko večino.

V Franciji bodo morda od letošnje pomladi dalje pod določenimi pogoji dovoljene raziskave na človeških zarodkih. Kot je poročal tamkajšnji časnik 'La Croix', naj bi o ustreznem zakonskem predlogu o raziskavi na zarodkovnih izvornih celicah v narodni skupščini razpravljali 28. marca letos. Namen raziskave mora biti 'znanstveno relevanten', do podobnih izsledkov pa naj ne bi bilo mogoče priti po nobeni drugi poti. Predlog je bil decembra lani v francoskem senatu sprejet z veliko večino. Predstavili so ga senatorji leve politične opcije, podprla pa ga je tudi francoska socialistična vlada.

Parlamentarna poročevalka Dominique Orliac naj bi po medijskih navedbah poudarila, da je kljub napredku v raziskavi na odraslih izvornih celicah uporaba zarodkovnih izvornih celic še vedno nujno potrebna; v njej se namreč po njenih besedah skrivajo 'velikanski terapevtski upi, denimo na področju obravnave rakavih obolenj, pri degenerativnih boleznih in sladkorni bolezni'. Z načrtovano zakonodajo naj bi se ustavila 'stigmatizacija raziskovalcev'.

Francoski škofje so po navedbah nemške katoliške agencije KNA že decembra izrazili ostro kritiko omenjenega zakonskega predloga. S svojo odločitvijo se je senat po njihovih besedah odločil tudi proti zaščiti zarodkovnega življenja. S podporo raziskavam na zarodkovnih izvornih celicah, ki jih škofje ocenjujejo kot 'antropološko prestopanje meja', senat tvega, 'da bo svetu poslal sporočilo, ki zanika etiko in kaže na znanstveni anahronizem'. Škofje še poudarjajo, da raziskave na odraslih izvornih celicah nudijo alternativo raziskavam na zarodkovnih izvornih celicah.

Raziskave človeških zarodkov so v Franciji v osnovi trenutno prepovedane. Izjeme so možne le v strogo omejenih posameznih primerih, kot je zapisano v zakonu o bioetiki, ki ga je julija 2011 sprejela konzervativna vlada tedanjega predsednika Nicolasja Sarkozyja. Po revizijski klavzuli je zakon potrebno preveriti najmanj vsakih sedem let.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh