Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski škofje obžalujejo »prizore norčevanja iz krščanstva« na odprtju iger

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 07. 2024 / 10:49
Oznake: Svet, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2024 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francoski škofje obžalujejo »prizore norčevanja iz krščanstva« na odprtju iger
Odprtje olimpijskih iger je zaznamovalo deževno vreme. FOTO: FB Slovenia Olympic Team

Francoski škofje obžalujejo »prizore norčevanja iz krščanstva« na odprtju iger

»Otvoritvena slovesnost je vsemu svetu ponudila čudovite trenutke lepote in veselja, bogate s čustvi,« je v izjavi za javnost priznala Francoska škofovska konferenca (CEF). Ob tem pa je »vključevala prizore zasmehovanja in norčevanja iz krščanstva, kar globoko obžalujemo,« so poudarili. V organizacijskem odboru iger so se medtem zaradi številnih kritik opravičili in dejali, da njihov namen »ni bil pokazati nespoštovanja do katere koli verske skupine. Če so bili ljudje ob tem užaljeni, nam je res žal.«

V središču kritik na družbenih omrežjih je bila zlasti reprodukcija slike Zadnja večerja Leonarda da Vincija s strani nekaterih nastopajočih, o katerih smo poročali tudi na spletni Družini, in je naletela na razočarane in mestoma jezne odzive tudi v Sloveniji.

Zgoraj prizor z olimpijskih iger, spodaj upodobitev Da Vincijeve Zadnje večerje. FOTO: Splet

Solidarnost predstavnikov drugih veroizpovedi

Po slovesnosti, ki so jo prenašale številne medijske hiše po vsem svetu, so številni voditelji drugih veroizpovedi izrazili solidarnost s francosko Katoliško cerkvijo, so zapisali tamkajšnji škofje. »Mislimo na vse kristjane na vseh celinah, ki so bili prizadeti zaradi ekscesa in provokacij nekaterih prizorov. Želimo, da razumejo, da olimpijsko praznovanje daleč presega ideološke pristranskosti nekaterih umetnikov,« so po navedbah francoske različice portala Vatican News podčrtali francoski škofje.

Na uvodni slovesnosti olimpijskih iger na Seni so se na 85 čolnih predstavile športne delegacije z vsega sveta. Med nastopajočimi sta izstopali Američanka Lady Gaga in Kanadčanka Céline Dion, ki je nastopila ob zaključku odprtja iger.

Resna žalitev kristjanov

Generalni tajnik Francoske škofovske konference (CEF), pater Hugues de Woillemont, je na družbenem omrežju poudaril vidik bratstva in sestrstva. Predsednik Sveta za komuniciranje CEF François Touvet, škof koadjutor škofije Fréjus-Toulon, pa je v objavi na družbenih omrežjih zapisal, da »protestira kot mnogi proti tej škandalozni in resni žalitvi kristjanov po vsem svetu«.

Vatikan: nadškof Paglia se pridružuje kritikam

Kritiko francoskih škofov je odločno podprl nadškof Vincenzo Paglia, predsednik Papeške akademije za življenje, ki je v pogovoru za medije izjavil, da je šlo pri sporni slovesnosti za »bogokletno norčevanje iz enega najbolj svetih trenutkov krščanstva«. Prizor je »oskrunil visoki ideal olimpijskih vrednot«, katerih namen je spodbujati bratstvo, svobodo, enakost in spoštovanje po vsem svetu, je za italijanski časnik Il Giornale povedal italijanski cerkveni dostojanstvenik. Papež Frančišek je olimpijske igre omenil med nedeljsko opoldansko molitvijo, vendar o petkovi slovesnosti ni spregovoril.

Opravičilo organizatorjev

Organizacijski odbor pariških olimpijskih iger se je opravičil katoličanom in drugim krščanskim skupnostim, ki so bile ogorčene zaradi omenjenega prizora. Na omrežju X so zapisali, da je bila parodija na svetopisemski prizor namenjena interpretaciji Dioniza in ozaveščanju »o absurdnosti nasilja med ljudmi«, navaja The Guardian. »Jasno je, da nikoli ni bil namen pokazati nespoštovanja do katere koli verske skupine. Otvoritvena slovesnost je poskušala proslaviti strpnost skupnosti,« je na novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica organizacijskega odbora Anne Descamps. »Verjamemo, da je bila ta ambicija dosežena. Če so bili ljudje ob tem užaljeni, nam je res žal.«

»Bog združuje tiste, ki se ljubijo«

Francoski škofje so sporočilo zaključili z besedami, da je šport »čudovita dejavnost, ki globoko razveseljuje srca športnikov in gledalcev« in da so olimpijske igre »gibanje v službi enotnosti in človeškega bratstva«. Zlasti so pohvalili - po njihovih besedah je šlo za vrhunec večera - nastop Céline Dion, ki je zapela Himno ljubezni Edith Piaf v prvem nadstropju Eifflovega stolpa. V deževni pariški noči so zlasti odmevale zadnje besede pesmi: »Bog združuje tiste, ki se ljubijo«.


Nalaganje
Nazaj na vrh