Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoska narodna skupščina o prepovedi nošenja burke

Objava: 24. 06. 2010 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francoska narodna skupščina o prepovedi nošenja burke

Razprava se prične 6. julija, ugledni pravniki in predstavniki islamske skupnosti izražajo svoje pomisleke

O predlogu zakona o popolni prepovedi nošenja burke v javnosti, ki ga načrtuje francoska vlada, naj bi francoski parlament razpravljal 6. julija letos. Poslanci pa so že pričeli z razpravami v posameznih parlamentarnih svetih, te dni poročajo francoski mediji. Senat bo o zakonu razpravljal septembra.

Predlog novega zakona predvideva denarno kazen 150 evrov za muslimanske ženske, ki bi v javnosti nosile obrazno tančico, burko ali nikab, obenem pa bi se morale ‘kršiteljice zakona’ udeležiti obveznih predavanj o državljanski vzgoji. Tisti, ki bi ženske silil k nošenju obrazne tančice, naj bi bil kaznovan s 15.000 evri denarne kazni.

Ugledni pravniki in predstavniki islamske skupnosti že izražajo svoje pomisleke glede zakonskega predloga. Francoski predsednik Nicholas Sarkozy pa je dejal, da vlada s tem zakonom utira ‘težko, vendar pravilno pot’.

Francoska narodna skupščina je že obsodila nošenje burke v javnosti, vendar njen sklep ni obvezujoč. Poslanci so maja ‘vse radikalne ideologije, ki nasprotujejo dostojanstvu in enakopravnosti moških in žensk’ označili kot nezdružljive z vrednotami francoske države. Mednje naj bi sodilo tudi prekrivanje celotnega telesa s tančico.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh