Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškova nedelja na Irskem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 08. 2018 / 10:07
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2018 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančiškova nedelja na Irskem

Angelus v Knocku, prošnja žrtvam zlorab za odpuščanje, sklepno bogoslužje v Dublinu, srečanje s škofi.

Včerajšnje nedeljsko dopoldne je papež Frančišek preživel v irskem mestu Knock, Marijinem romarskem središču na Irskem, kjer je z zbranimi verniki molil tudi opoldansko molitev angelovega češčenja in v kapeli prikazovanj Marijini ljubeči priprošnji izročil vse družine sveta.

Papež je v nagovoru dejal, da je Marija Mati vseh nas, zato ji je med molitvijo pred njenim kipom posebej izročil žrtve zlorab, ki so jih zagrešili člani Cerkve na Irskem. Gospoda je prosil odpuščanja za vse grehe, pohujšanje in izdajo, ki so jih občutili številni irski katoličani.

Pozdrav Severnim Ircem

Sveti oče je v Knocku namenil tudi prisrčen pozdrav prebivalcem Severne Irske, ki jim je v molitvi zagotovil svojo naklonjenost in bližino.

Po molitvi angelovega češčenja in blagoslovu je papež Frančišek posebej pozdravil zapornike in zapornice na Irskem ter jim prav tako zagotovil svojo bližino in molitev.

Sklepno bogoslužje v dublinskem parku Phoenix

Papež Frančišek je svetovno srečanje družin sklenil s slovesnim bogoslužjem v dublinskem parku Phoenix. Družinam je dejal, da so privilegiran kraj in pomembno sredstvo za širjenje Jezusove »dobre novice« in vse skupaj spodbudil, naj z drugimi delijo evangelij družine kot veselje za svet. Po sobotnem srečanju z osmimi žrtvami spolnih zlorab v irski Cerkvi je papež na začetku maše najprej prosil odpuščanja za zlorabe, storjene s strani pripadnikov Cerkve:

Prosimo odpuščanje za zlorabe na Irskem, zlorabe oblasti in vesti, spolne zlorabe s strani članov, ki so imeli odgovorno vlogo v Cerkvi. Posebej prosimo odpuščanje za vse zlorabe, zagrešene po različnih ustanovah, ki so jih vodili redovniki in redovnice ter drugi člani Cerkve.

Prosimo odpuščanje tudi za izkoriščanje dela, v katerega so bile prisiljene številne mladoletne osebe. Prosimo odpuščanje.

Prosimo odpuščanje za vsakokrat, ko kot Cerkev nismo izkazali sočutja ter prizadevanja za pravičnost in resnico s konkretnimi dejanji vsem tistim, ki so doživeli kakršno koli zlorabo. Prosimo odpuščanje.

Prosimo odpuščanje za tiste člane hierarhije, ki nase niso sprejeli odgovornosti za to boleče stanje in so molčali. Prosimo odpuščanje.

Prosimo odpuščanja tiste otroke, ki so bili odvzeti materam, in za vsakokrat, ko je bilo materam, ki so iskale svoje otroke, rečeno, da je iskanje otrok, od katerih so bile ločene, smrtni greh. Enako je bilo rečeno tudi sinovom in hčeram, ki so iskali svoje mater. Vendar to ni smrtni greh, temveč četrta Božja zapoved. Prosimo odpuščanje.

Naj Gospod ohranja in povečuje to stanje sramu in skrušenosti in nam da moč, da se bomo še bolj zavzemali za to, da se te stvari ne bodo nikoli več zgodile in da bo prišlo do pravičnosti. Amen.

Pred vrnitvijo v Vatikan še srečanje z irskimi škofi

Sveti oče se je pred vrnitvijo v Vatikan srečal še z irskimi škofi, ki jih je spodbudil k »razločevanju in utiranju poti v novih časih« ob skrbi Cerkve za uboge, žrtve zlorab in posredovanju vere.

V nagovoru se je osredinil predvsem na potrebo Cerkve, da z evangeljsko iskrenostjo in pogumom prizna in ozdravi napake iz preteklosti, predvsem glede zaščite otrok in ranljivih odraslih. Ugotovil je, da so škofje na tem področju vsekakor že storili korak naprej. Namenil jim je besede spodbude za delo v takih okoliščinah in jim svetoval, naj bodo blizu duhovnikom. Pohvalil je tudi delo odbora za zaščito otrok, ki je sprejel stroga pravila za zagotavljanje varnosti otrok. Cerkev se je s poštenostjo in integriteto soočila z bolečim poglavjem zlorab v svoji zgodovini, s čimer je lahko zgled za celotno družbo.

Papež je spregovoril tudi o pomenu posredovanja vere v vsej celovitosti in lepoti v kontekstu irske hitro razvijajoče se družbe. Po njegovem mnenju je svetovno srečanje družin prineslo upanje in spodbudo, da se družine vedno bolj zavedajo svoje nenadomestljive vloge v posredovanju vere mlajšim rodovom, pri tem pa pomembno vlogo igrajo tudi katoliške šole.

Vir: Radio Vatikan / Radio Ognjišče
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh