Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškani v kolesju političnih sistemov

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 27. 09. 2019 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2020 / 05:56
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančiškani v kolesju političnih sistemov

Zveza zgodovinskih društev Slovenije izdaja znanstveno revijo Kronika, ki prinaša prispevke o slovenski krajevni zgodovini.

Zveza zgodovinskih društev Slovenije izdaja znanstveno revijo Kronika, ki prinaša zelo pestre prispevke o slovenski krajevni zgodovini.

Trg Jesenice – od kdaj, zakaj in ali res trg?

V 1. številki revije Kronika (2019) je objavljenih osem prispevkov.

Katarina Udovč je prikazala arheološke raziskave, ki dopolnjujejo zgodovino Novega mesta, Jernej Kotar pa vladarske pečate iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Boris Golec je poskušal odgovoriti na vprašanje trg Jesenice – od kdaj, zakaj in ali res trg.
Tomaž Lazar je osvetlil pozabljenega izumitelja Edmunda Pistotnika in njegove eksperimentalne puške v Narodnem muzeju Slovenije. Tanja Gomiršek je raziskala pismenost kmečkega prebivalstva Goriških brd v 19. stoletju. Simona Kermavnar je razkrila skrivnosti litoželeznih molosov (kipov psov pasme molos) pred Tivolskim dvorcem v Ljubljani v evropskem kontekstu. Marija Čipič Rehar je prikazala frančiškane v kolesju političnih sistemov 20. stoletja. Daniel Siter piše o reki Sotli kot okupacijski meji med nemškim rajhom in NDH (primer občine Rogaška Slatina).

Orgle v Rušah v luči arhivskih virov in njihov kiparski okras

V 1. številki revije Kronika (2019) je objavljenih devet prispevkov.

Slavko Ciglenečki in Jan Ciglenečki pišeta o novejših izsledkih o utrdbah v okolici Boča od prazgodovine do novega veka. Tomaž Lazar in Andrej Jazbec sta šla po sledi doslej neznane upodobitve zgodnjega ognjenega orožja na freski v Policah pri Cerknem.
Vanja Kočevar je osvetlil dedno poklonitev vojvodine Kranjske kralju Ferdinandu III. leta 1631. Boris Golec je nabral nove paberke iz 18. stoletja v Ribnici (dodatek k tematski številki Kronike Iz zgodovine Ribnice na Dolenjskem). Simona Kostanjšek Brglez in Boštjan Roškar sta prikazala ruške orgle v luči arhivskih virov in njihov kiparski okras. Valentina Bevc Varl je prikazala muzejske predmete iz usnjarske družine Herzog in trgovske družine Pachner v zbirki Pokrajinskega muzeja Maribor. Miha Šimac je pod naslovom Po bratovih stopinjah raziskal življenjsko pot Mihaela Gabrijelčiča (1891–1916) iz Tolmina med prvo svetovno vojno. Andrej Rahten piše o častnikih stare monarhije in mejah nove države. Jelka Piškurić je pod naslovom Ig v letih 1945–1952 prikazala družbene, politične in gospodarske razmere ter življenje v prvih povojnih letih na Igu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh