Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek v Egiptu: zaskrbljenost je odveč

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 04. 2017 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek v Egiptu: zaskrbljenost je odveč

Vatikanski tiskovni predstavnik Burke: papež se bo po Kairu vozil v običajnem vozilu.

Konec tedna se papež Frančišek odpravlja na apostolsko potovanje v Egipt. Obisk Kaira pod geslom Papež miru v Egiptu miru je na programu v petek in soboto, 28. in 29. aprila. Dogodek so v začetku tedna predstavili na tiskovnem uradu Svetega sedeža. Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je zatrdil, da je vsakršna zaskrbljenost odveč, kljub temu da bo papež med obiskom uporabljal običajno, neblindirano vozilo.

18. apostolsko potovanje papeža Frančiška bo imelo tri razsežnosti: pastoralno, ekumensko in medversko. Država ima skoraj 90 milijonov prebivalcev, od teh je 89 % muslimanov sunitov, približno 10 % je pravoslavnih koptov in samo 0,1 % katoličanov različnih obredov. Predvidenih je pet papeževih govorov: najprej na mednarodni konferenci o miru, kjer bo govoril tudi veliki imam, zatem na srečanju z egiptovskimi oblastmi, ter med srečanjem s koptskim pravoslavnim papežem Tavadrosom II. Frančišek in Tavadros bosta skupaj obiskala cerkev sv. Petra in Pavla, ki je bila decembra tarča atentata in kjer prirejajo ekumensko molitev za pobite kristjane. V soboto bo papež Frančišek daroval sveto mašo, srečal pa se bo tudi z duhovniki, posvečenimi osebami in bogoslovci.

Kot rečeno, sveti oče v Kairu ne bo uporabljal blindiranega vozila. Greg Burke je Frančiškovo odločitev komentiral takole: »Papež želi dati pozitivna znamenja. Je veder, ni naiven, pozna razmere v Egiptu, ve, kaj se je dogajalo s kopti v zadnjih letih, predvsem na letošnjo cvetno nedeljo, in želi dati tudi pozitivno znamenje.« Frančišku je všeč »običajnost«, kolikor je to pač mogoče. Zato se bo vozil v običajnem avtomobilu, ob dveh priložnostih pa celo v odprtem vozilu, in sicer med sveto mašo in med srečanjem z duhovniki, posvečenimi in bogoslovci.

Pomemben trenutek bo papežev govor na mednarodni konferenci o miru: »Govoriti o miru kot pristne verske osebe, ki so za mir, je pravo sporočilo.« Burke je zatrdil, da je Frančiškova želja graditi mostove, kar se odraža v treh razsežnostih njegovega potovanja: pastoralni, ki je namenjena mali katoliški skupnosti v Egiptu, ekumenski, ki obsega predvsem dialog s pravoslavnimi kopti, in medverski. »Papež vedno pravi, da je treba graditi mostove«, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik in dodal, da sta medverska in ekumenska razsežnost potovanja ključnega pomena. Na to kaže tudi navzočnost carigrajskega patriarha Bartolomeja na konferenci, s katerim se papež Frančišek uradno sicer ne bo srečal, saj potovanje temu ni namenjeno, pomembno pa je, da bosta oba navzoča na dogodku.

Svetega očeta bodo med obiskom v Egiptu spremljali kardinali Kurt Koch (Papeški svet za spodbujane edinosti med kristjani), Leonardo Sandri (Kongregacija za vzhodne Cerkve) in Pietro Parolin (državni tajnik).

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh