Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek prevzel ferulo Pavla VI. in Janeza Pavla II.

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 04. 2013 / 06:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek prevzel ferulo Pavla VI. in Janeza Pavla II.

Papeško pastirsko palico italijanskega umetnika Lella Scorzellija je leta 1965 prvič uporabil papež Pavel VI. med bogoslužjem ob zaključku drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Papež Frančišek bo med svojim pontifikatom očitno uporabljal palico s križem, imenovano ferula, ki sta jo v rokah držala tudi Pavel VI. (1963-1978) in Janez Pavel II. (1978-2005). To papeško znamenje je Frančišek prvič uporabil minulo nedeljo med bogoslužjem ob prevzemu svojega škofovskega sedeža, v baziliki sv. Janeza v Lateranu.

Na dan svoje izvolitve je Frančišek za bogoslužje s kardinali volilci v Sikstinski kapeli uporabil še ferulo Benedikta XVI. Bronasta pastirska palica Pavla VI. je preprostejša od tiste, ki jo je uporabljal Benedikt XVI., na njej pa je upodobljen tudi križani Kristus.

Benedikt XVI. je od novembra 2009 dalje uporabljal ferulo, ki je bila narejena prav zanj, podarili pa so mu jo predstavniki nekega rimskega dobrodelnega združenja. Pred tem je od cvetne nedelje 2008 uporabljal zlato pastirsko palico Pija IX. (1846-1878), ki jo krasi zlat križ. V prvih treh letih svojega pontifikata je tudi upokojeni papež uporabljal ferulo Pavla VI. in Janeza Pavla II.

Ferula je pastirska palica, ki se zgoraj zaključi s križem. Za razliko od škofovske palice ni zakrivljena. Za papeško insignijo velja od 8. stoletja dalje. Pavel VI. ji je ponovno pripisal večjo veljavo, potem ko od zatona cerkvene države leta 1870 ni bila več pogosto v uporabi. Italijanskemu umetniku Lellu Scorzelliju je naročil izdelavo ferule, ki jo je nato prvič uporabil med slovesnim bogoslužjem ob zaključku drugega vatikanskega cerkvenega zbora 8. decembra 1965. Janez Pavel II. je to ferulo prevzel, kasneje pa je postala kar nekakšen zaščitni znak priljubljenega poljskega papeža.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh