Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek obiskal mošejo v Banguiju

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 30. 11. 2015 / 15:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek obiskal mošejo v Banguiju

Frančišek obiskal mošejo v Banguiju

Pred vrnitvijo v Vatikan je papež v prestolnici Srednejafriške republike obhajal slovesno bogoslužje.

Na današnji, zadnji dan obiska v Banguiju je papež Frančišek obiskal še osrednjo mošejo v Srednjeafriški republiki, Koudoukou, kjer se je srečal z muslimansko skupnostjo. V nagovoru je poudaril, da smo kristjani in muslimani bratje in se moramo kot bratje tudi obnašati.



Papežev pastoralni obisk v Srednjeafriški republiki po njegovih besedah »ne bi bil popoln, če ne bi zajemal tudi tega srečanja z muslimani«. Nedavni dogodki in nasilje, ki so pretresli državo, niso bili utemeljeni z razlogi, ki bi bili v resnici verski: »Kdor pravi, da veruje v Boga, mora biti tudi moški ali ženska miru.« Kristjani, muslimani in pripadniki tradicionalnih verstev so dolgo miroljubno živeli skupaj. Ostati moramo torej složni, da bi se končala vsa dejanja, ki z ene ali druge strani kazijo Božje obličje, vsa dejanja, ki imajo v svojem temelju namen zaščititi posebne interese, s kakršnimi koli sredstvi in v škodo skupnega dobrega.

Frančišek je obisk v Srednjeafriški republiki zaključil s sveto mašo, ki jo je daroval na športnem stadionu Barthélémy Boganda v Banguiju. Kristjanom Cerkve v Srednjeafriški republiki je še enkrat namenil besede spodbude - pozval jih je k upanju, ki izvira iz tesnega odnosa z Gospodom, ter jim dejal, da so poklicani človeško in duhovno prenoviti svojo deželo. Zbrane vernike je povabil, naj se zahvalijo Gospodu za njegovo navzočnost in moč, ki jim ju daje v vsakodnevnem življenju, ko doživljajo telesno in moralno trpljenje, kazen, žalovanje; za dejanja solidarnosti in velikodušnosti, ki jih zmorejo narediti; za veselje in ljubezen, ki sijeta v njihovih družinah in skupnostih, kljub revščini in nasilju; za pogum, ki ga Gospod polaga v njihove duše, da bi vzpostavili vezi prijateljstva, se pogovarjali s tistim, ki ni kakor oni, da bi odpustili tistemu, ki jim je storil hudo, da bi se zavzemali za gradnjo pravičnejše in bolj bratske družbe, kjer ne bo nihče zapuščen.



Pred začetkom današnjega bogoslužja s papežem Frančiškom v prestolnici Srednjeafriške republike je bilo v navalu panike poškodovanih okoli 50 ljudi. Po navedbah časnika La Nouvelle Centrafrique je skupina mladih poskušala brez vstopnic izsiliti vstop na stadion v Banguiju, ko pa so jim pripadniki varnostnih sil to preprečili, je med obiskovalci bogoslužja zavladala panika. Večji del poškodovanih so oskrbeli predstavniki Rdečega križa in jih prepeljali v bližnje bolnišnice.

Pred včerajšnjim bogoslužjem v banguijski stolnici, kjer je odprl tudi sveta vrata, se je papež Frančišek za krajši čas ustavil še v tamkajšnji pediatrični bolnišnici v Banguiju. Obisk po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Lombardija ni bil na programu, Frančišek pa je bolnim otrokom podaril več velikih škatel zdravil, ki jih je v ta namen dala na razpolago rimska bolnišnica Bambino Gesů.

Sveti oče se danes vrača z obiska na afriški celini, že nocoj ga znova pričakujejo v Vatikanu.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: Radio Vatikan (AFP / AP)

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh