Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Franc Rode povzdignjen v kardinala

Objava: 24. 03. 2006 / 11:19
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Franc Rode povzdignjen v kardinala

Papež Benedikt XVI. je na današnji slovesnosti na trgu svetega Petra v Vatikanu pred množico državnikov in vernikov slovenskega nadškofa Franca Rodeta povzdignil v kardinala
Papež Benedikt XVI. je na današnji slovesnosti na trgu svetega Petra v Vatikanu pred množico državnikov in vernikov slovenskega nadškofa Franca Rodeta povzdignil v kardinala. Rode, ki je eden od 15 cerkvenih dostojanstvenikov, ki so danes postali novi kardinali, je prejel papežev blagoslov, nato pa še značilno škrlatno rdeče pokrivalo in listino ob imenovanju.

Rode, prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, je prvi kardinal iz Slovenije in tretji slovenskega rodu. Pred njim sta bila za kardinala imenovana še dva Slovenca. Prvi je bil ljubljanski knezoškof - goriški nadškof Jakob Missia, ki je bil imenovan na konzistoriju 18. junija 1899, drugi pa torontski nadškof Alojzij Ambrožič, imenovan 21. februarja 1998.

Papež je na začetku konzistorija nagovoril nove kardinale in navedel ime vsakega izmed njih, nato pa se je ameriški nadškof William Joseph Levada zahvalil Benediktu XVI. v imenu vseh novih kardinalov. Po vnovičnem papeževem nagovoru, v katerem je Benedikt XVI. večkrat izpostavil, da je služba kardinalov sodelovati s papežem pri vodenju cerkve, so kardinali prisegli zvestobo, zatem pa je sveti oče blagoslovil vsakega novega kardinala posebej in mu izročil značilno škrlatno pokrivalo in listino. V soboto bo Benedikt XVI. novim kardinalom na slovesnem somaševanju v vatikanski baziliki svetega Petra podelil še kardinalske prstane.

Benedikt XVI. je imena novih kardinalov, ki jih je izbral izmed visokih cerkvenih dostojanstvenikov, sporočil na splošni avdienci 22. februarja. Od 15 novih kardinalov jih 12 še ni dopolnilo 80 let, med njimi Rode, in imajo tako pravico v primeru smrti sedanjega papeža voliti novega. Po trenutno veljavnih pravilih je lahko kardinalov elektorjev največ 120, razen če papež ne odloči drugače.

Kardinali so po papežu najvišji predstavniki rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve. Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov. Kardinalskemu zboru predseduje dekan (trenutno kardinal Angelo Sodano) oziroma v primeru njegove odsotnosti prodekan (trenutno kardinal Roger Etchegaray). Kardinali kot zbor s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih.


STA

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh