Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

FOTONATEČAJ: Dežela, ki jo nosim v srcu

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 03. 07. 2024 / 12:54
Oznake: Naša luč
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2024 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
FOTONATEČAJ: Dežela, ki jo nosim v srcu
Letos natečaj razpisujemo že tretjič, saj bi znova radi Slovence tako iz slovenskih skupnosti po svetu kot iz matice spodbudili, da se ozrete okoli sebe in v svoji bližini fotografirate tisto, kar vas v tujini spominja na Slovenijo.

FOTONATEČAJ: Dežela, ki jo nosim v srcu

Fotografski natečaj Moj košček Slovenije postaja tradicionalen. Prvič smo ga razpisali v koronskem letu 2020. Naleteli smo na zelo lep odziv, zato smo sklenili, da ga bomo razpisovali bienalno, tako da je vmes leto, ko lahko pripravimo razstavo in fotografije predstavimo širši javnosti.

Na obeh dosedanjih natečajih je sodelovalo 78 fotografov iz 15 držav s 400 fotografijami. Strokovna žirija iz vseh treh Slovenij (Danijel Bukovec, Italija; Vincenc Gotthardt, Avstrija; Marko Vombergar, Argentina; Polona Avanzo in Tamino Petelinšek; Slovenija) pa je na vsakem od natečajev nagradila deset fotografov.

V letu 2021 smo nato pripravili prvo razstavo in leta 2023 drugo. Na vsako smo poleg nagrajenih od vsakega sodelujočega uvrstili po eno fotografijo in tako pred gledalce postavili pester kolaž utrinkov, ki jih navdihuje ljubezen do Slovenije, slovenskih korenin, slovenstva.

Pred gledalce postavili pester kolaž utrinkov, ki jih navdihuje ljubezen do Slovenije, slovenskih korenin, slovenstva.

Letos natečaj razpisujemo že tretjič, saj bi znova radi Slovence tako iz slovenskih skupnosti po svetu kot iz matice spodbudili, da se ozrete okoli sebe in v svoji bližini fotografirate tisto, kar vas v tujini spominja na Slovenijo, na vaše slovenske korenine ali pa da nam skozi svoj objektiv osvetlite svoj najljubši košček Slovenije. Ni nujno, da je ta vaš košček eden izmed slovenskih turističnih biserov. Lahko je tudi skrivni kotiček na domačem vrtu, klopca v parku, kjer večkrat posedate ali pa gorski vrh, s katerega opazujete sončne zahode. Naša želja je, da svojim posnetkom dodaste še kratek zapis, zgodbo ali komentar in tako širše predstavite svoj pogled.

K sodelovanju vabimo tako ljubiteljske kot profesionalne fotografe, in to vseh generacij. Tiste, ki ne greste nikamor brez fotoaparata kot tudi vas, ki trenutke najraje ujamete s telefonom. Že na prejšnjem natečaju smo ponudili možnost, da nam svojo zgodbo poveste s fotografsko serijo, ki jo sestavlja 4–6 fotografij in poslali ste nam res čudovite zgodbe. Letos pa obema kategorijama dodajamo še tretjo, ki je namenjena otrokom in mladostnikom do 15. leta starosti. S tem želimo spodbuditi razmislek o Sloveniji in slovenskih koreninah tudi pri zelo mladih.

K sodelovanju vabimo tako ljubiteljske kot profesionalne fotografe, in to vseh generacij.

Za sodelovanje se prijavite s prijavnico, ki jo najdete na naši spletni strani (www.rafaelova-druzba.si), fotografije pa lahko pošljete po elektronski poti ali po pošti. Vsak avtor lahko predloži največ 5 posamičnih fotografij in 2 seriji, nagrajena pa bo lahko le ena avtorjeva fotografija ali serija.

Fotografije zbiramo od 1. junija do 30. septembra 2024. V mesecu oktobru bo strokovna žirija pripravila izbor trinajstih najboljših fotografij in serij. Ocenjevali bodo tako tehnično dovršenost fotografije kot tudi njeno sporočilo. Desetim avtorjem izbranih fotografij ali serij bomo podelili denarno nagrado v višini 40 EUR, tri najbolje ocenjene otroške fotografe pa bomo nagradili z darilnimi vstopnicami za Woop doživetje v vrednosti 40 eur.

Nagrajene fotografije bomo objavili na naslovnici revije Naša luč (ali v kakšni drugi njeni rubriki, npr. v Slovenski razglednici), v letu 2025 pa zopet načrtujemo tudi razstavo.

Tako, ne čakajte in ne odlašajte. Prihajajo počitnice in če še niste ujeli svojega najljubšega koščka Slovenije, je sedaj pravi čas. Ne glede na to, kam vas bo zaneslo poletje, svoj košček Slovenije lahko najdete marsikje, saj je Slovenija vendarle dežela, ki jo nosite v svojem srcu.


Članek je bil objavljen v reviji Naša luč (07/2024).

Kupi v trgovini

Naša luč
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh