Fižolova enolončnica in vroča čokolada
Fižolova enolončnica in vroča čokolada
PAŠTA FIŽOL
100 g slanine, pancete, suhih salam ali mešanica vsega naštetega
večja glavica česna
oljčno olje
pločevinka paradižnika
3 žlice paradižnikove mezge
3 male pločevinke fižola (ali približno 500 g kuhanega fižola)
sol, poper, rožmarin, šetraj, feferon, bazilika
jušna osnova ali voda
100 g malih testenin
korenček, por (po želji še kos zelene, korenina peteršilja)
listnati ohrovt in peteršilj kot dodatek
1–2 žlici kisa
-
Mesnine narežemo na drobne kocke ali koščke. Na malo oljčnega olja jih popečemo, potem dodamo zelenjavo in pražimo dalje.
-
V lonec stresemo sesekljan česen, osmukamo tudi rožmarin in šetraj z vejic. Premešamo, pražimo dalje. Potem vmešamo še mezgo, da okrepimo okus mineštre.
-
Približno 2/3 fižola in malo vode pretlačimo v mešalniku in to zlijemo v lonec. Dodamo še preostanek fižola, vodo, kolikor je potrebujemo, in vse skupaj nad šibkim ognjem kuhamo 15 minut. Še solimo, popramo.
-
V lonec gredo še testenine, ki naj se skuhajo do mehkega. Nazadnje juho po potrebi razredčimo in tik pred postrežbo še okisamo z žlico ali dvema kisa ter barvno popestrimo s sesekljanim zelenjem.
VROČA ČOKOLADA
50 g sladkorja
20 g jedilnega škroba
1 žlica kakava v prahu
ščep soli
6 dl mleka
150 g čokolade
vrečka vaniljevega sladkorja
začimbe po okusu: kardamom, cimet, klinčki, čili
-
V skodelici zmešamo škrob, sladkor, kakav, vaniljev sladkor, sol in začimbe. Z malo mleka ga zmešamo, da ni grudic. V kozici preostalo mleko segrejemo do toplega.
-
Kakavovo zmes vlijemo v segreto mleko in z metlico mešamo med segrevanjem dalje.
-
Ko se kakav poveže z mlekom, dodamo koščke čokolade in ves čas mešamo, da se čokolada stopi in zmes zgosti. Ponudimo v skodelicah.
Kakav vsebuje številne minerale, antioksidante, nekaj vlaknin in vsekakor kofein. Slednjega ne veliko in na splošno uživanje kakava (in čokolade) v zmernih majhnih količinah niti otrokom ne škodi, prej izboljša razpoloženje. (Vroča) čokolada je nedvomno boljša izbira kot bonboni …
Članek je bil objavljen v decembrski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!