Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fižolova enolončnica in vroča čokolada

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 18. 11. 2024 / 11:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2024 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fižolova enolončnica in vroča čokolada

Fižolova enolončnica in vroča čokolada

V adventu je mnogo priložnosti za tople poglede in čvrste objeme. Mi se kdaj pa kdaj ob tem radi posladkamo še z domačo vročo čokolado. Ampak nekaj vseeno moramo pojesti pred tem, sladko je vendar za povrh! Za glavno jed bomo tokrat pripravili fižolovo enolončnico z makarončki, ki ji pri nas pravimo pašta fižol. Najboljši so bolj drobni makarončki, nam najljubši so naprstniki. Kremna, prav svileno gosta je ta mineštra, zato vam bo gotovo všeč. Pa dober tek.

PAŠTA FIŽOL
100 g slanine, pancete, suhih salam ali mešanica vsega naštetega
večja glavica česna
oljčno olje
pločevinka paradižnika
3 žlice paradižnikove mezge
3 male pločevinke fižola (ali približno 500 g kuhanega fižola)
sol, poper, rožmarin, šetraj, feferon, bazilika
jušna osnova ali voda
100 g malih testenin
korenček, por (po želji še kos zelene, korenina peteršilja)
listnati ohrovt in peteršilj kot dodatek
1–2 žlici kisa

  1. Mesnine narežemo na drobne kocke ali koščke. Na malo oljčnega olja jih popečemo, potem dodamo zelenjavo in pražimo dalje. 

  2. V lonec stresemo sesekljan česen, osmukamo tudi rožmarin in šetraj z vejic. Premešamo, pražimo dalje. Potem  vmešamo še mezgo, da okrepimo okus mineštre.

  3. Približno 2/3 fižola in malo vode pretlačimo v mešalniku in to zlijemo v lonec. Dodamo še preostanek fižola, vodo, kolikor je potrebujemo, in vse skupaj nad šibkim ognjem kuhamo 15 minut. Še solimo, popramo.

  4. V lonec gredo še testenine, ki naj se skuhajo do mehkega. Nazadnje juho po potrebi razredčimo in tik pred postrežbo še okisamo z žlico ali dvema kisa ter barvno popestrimo s sesekljanim zelenjem.


In enolončnica je pripravljena. FOTO: Krištof Koman


VROČA ČOKOLADA
50 g sladkorja
20 g jedilnega škroba
1 žlica kakava v prahu
ščep soli
6 dl mleka
150 g čokolade
vrečka vaniljevega sladkorja
začimbe po okusu: kardamom, cimet, klinčki, čili

  1. V skodelici zmešamo škrob, sladkor, kakav, vaniljev sladkor, sol in začimbe. Z malo mleka ga zmešamo, da ni grudic. V kozici preostalo mleko segrejemo do toplega. 

  2. Kakavovo zmes vlijemo v segreto mleko in z metlico mešamo med segrevanjem dalje. 

  3. Ko se kakav poveže z mlekom, dodamo koščke čokolade in ves čas mešamo, da se čokolada stopi in zmes zgosti. Ponudimo v skodelicah. 

Kakav vsebuje številne minerale, antioksidante, nekaj vlaknin in vsekakor kofein. Slednjega ne veliko in na splošno uživanje kakava (in čokolade) v zmernih majhnih količinah niti otrokom ne škodi, prej izboljša razpoloženje. (Vroča) čokolada je nedvomno boljša izbira kot bonboni …

Članek je bil objavljen v decembrski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
6,20€
Nalaganje
Nazaj na vrh