Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filipinski škof poziva k izpustitvi ugrabljenega irskega misijonarja

Objava: 15. 10. 2009 / 07:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Filipinski škof poziva k izpustitvi ugrabljenega irskega misijonarja

Na Filipinih ugrabili 78-letnega irskega misijonarja Michaela Sinnotta

Oboroženi moški so minulo soboto v mestu Pagadian na Filipinih ugrabili 78-letnega irskega misijonarja Michaela Sinnotta. Za zdaj odgovornosti za ugrabitev ni prevzela nobena teroristična organizacija, policija in vojska pa pogrešanega še vedno iščeta. Krajevni viri navajajo, da so Sinnotta nazadnje videli 70 kilometrov vstran od kraja ugrabitve.

Škof mesta Pagadian, Emmanuel T. Cabajar, je v imenu celotne škofije izrazil 'globoko žalost' ob ugrabitvi in je ugrabitelje pozval, naj z 'glasnikom miru' ravnajo spoštljivo ter naj ga kmalu izpustijo. Kot so poročale agencije, je patra Sinnotta šest oboroženih moških napadlo na njegovem domu. Priče so povedale, da so ga zvezali, strpali v kombi ter kasneje prenesli na čoln.

Misijonar na Filipinih, pater Sebastiano D’Ambra, ki deluje tudi na področju muslimansko-krščanskega dialoga, je v pogovoru za radio Vatikan izrazil prepričanje, da je razlog ugrabitve najbrž enak kot vselej, ekonomski in ne ideološki. Ugrabitelji po njegovih besedah upajo, da bodo na račun ugrabljenega misijonarja lahko zaslužili, zlasti še zato, ker gre za tujca.

Sramotno je, da po svetu krožijo takšne informacije o Filipinih. A po drugi strani so to pač razmere, v katerih živimo, je dejal pater D’Ambra in pojasnil, da v primeru ugrabitve misijonarja Sinnotta obstaja še ena težava, namreč njegovo zdravje, saj je pogrešani julija imel operacijo na srcu. D’Ambra je zato ugrabitelje pozval, naj pri svojem ravnanju z njim upoštevajo to dejstvo.

Sam sicer v prihodnjih tednih ne pričakuje novih informacij o ugrabitvi niti sporočil ugrabiteljev, nato pa bo, kot domneva, skupina storilcev izrazila pripravljenost za pogajanje. Kot pravi D’Ambra, se bo to morda v Sinnottovem primeru zgodilo že prej, saj gre za starejšo osebo, ki je slabem zdravstvenem stanju. Na novinarjevo vprašanje, kako je živeti v okolju, kjer prihaja do ugrabitev in zastrahovanj s strani islamskih skrajnežev, je D’Ambra odgovoril, da se je sam po tolikih letih življenja in delovanja na Filipinih na te nevarnosti že navadil. Zaveda se, da lahko vsak čas ugrabijo tudi njega, a se s tem ne obremenjuje. Govori si, naj se zgodi tisto, kar si želi Bog, sam pa le opravlja svoje poslanstvo med ljudmi, ki ga potrebujejo. Splača se biti tukaj, za druge, ki trpijo zaradi takšnih razmer, je še dejal misijonar D’Ambra.

Pater Michael Sinnott je bil v duhovnika posvečen leta 1954. Od leta 1998 je bil vodja fundacije Hangop Kabataan, ki skrbi za bolne in prizadete otroke, s katerimi se je ukvarjal tudi sam. Na Filipinih misijonari že skoraj petdeset let.

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh