Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filipinec na čelu ameriške škofije Salt Lake City

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 01. 2017 / 07:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Filipinec na čelu ameriške škofije Salt Lake City

63-letni škof Solis prihaja s filipinskega otoka Luzon.

Duhovnik filipinskega rodu bo odslej vodil ameriško katoliško škofijo Salt Lake City. 63-letnega Oscarja Azarcona Solisa je na ta položaj imenoval papež Frančišek; škofovski sedež v ameriški zvezni državi Utah je bil izpraznjen aprila 2015, ko je bil dotedanji škof John Charles Wester imenovan za nadškofa v Santa Feju v ameriški zvezni državi New Mexico.

Škof Solis prihaja iz mesta San Jose City na severnofilipinskem otoku Luzon. Teologijo je študiral v filipinski prestolnici Manili in je sprva deloval kot duhovnik v domači škofiji Cabanatuan. Leta 1984 se je po študiju kanonskega prava v Rimu preselil v Združene države Amerike. Po župnijskih zadolžitvah v zveznih državah New Jersey in Louisiana je bil leta 2003 imenovan za pomožnega škofa v Los Angelesu in na tem položaju je bil pristojen za pastoralno oskrbo etničnih manjšin. V Škofovski konferenci ZDA je bil od leta 2006 član pododbora za aziatsko-pacifiška vprašanja.

V pogovoru za losangeleško škofijsko glasilo Angelus News je Solis svojo novo vlogo 10. škofa v Salt Lake Cityju označil kot »priznanje raznolikosti Cerkve v Združenih državah Amerike in univerzalnosti vesoljne Cerkve«.Po vatikanskih navedbah škofija Salt Lake City šteje okoli 295.000 katoličanov, kar jo uvršča med srednje velike izmed 196 škofij v Združenih državah Amerike. Delež katoličanov je 10-%.

Vir: Kathpress / CNA
Foto: splet / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh