Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Feministični sindrom prve dame Slovenije

Za vas piše:
Frančiška Buttolo
Objava: 03. 07. 2024 / 18:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2024 / 20:56
Feministični sindrom prve dame Slovenije
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Feministični sindrom prve dame Slovenije

Zelo nerada sem začela pisati tale članek, saj sem v resnici tudi sama emancipirana ženska. Prvič sem se srečala s to temo leta 1979 (mislim, da je leto pravo, na srečanju je bila tudi gledališka umetnica Mateja Koležnik), ko smo imele ob 8. marcu na nekem srečanju s političarko Vido Tomšič pogovor o ženski enakopravnosti. Kolikor se spomnim, je bil ta sestanek v palači sindikatov v Dalmatinovi v Ljubljani.

Na pogovoru me je najbolj presenetila neka starejša gospa z notranjsko govorico, menda kulturna delavka, ki je brez dlake na jeziku obsodila komunistično žensko emancipacijo. Ker smo bile začudene vse razen Tomšičeve, ki gospe sploh ni nasprotovala, sem pozneje večkrat razmišljala in se spraševala, ali so marksistične feministke iskreno za žensko emancipacijo.

Zdaj, ko gledamo, kako bodo prav kmalu v vseh vrhovih vodenja zahodne družbe same marksistične feministke, mi je jasno, da sta gospa kulturna delavka in Tomšičeva zelo dobro vedeli, o čem se pogovarjata.

Dejstvo je, da so z emancipacijo v zahodnih družbah ženske prevzele moške vloge. Zahod ima torej skoraj samo še moške. Družbeno ravnotežje tiste vrste, ki ga zahteva zahodna družba, če hoče delovati, že tisočletja, je porušeno. Morda bo nastala nova civilizacija, absolutno moška, ki jo bodo obvladovali predvsem moški v ženskem telesu.

Zdi pa se mi, da tudi iz tovrstnega družbenega neravnovesja izv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh