Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Faksimile slovenskega Svetega pisma: Moč duha v 16. stoletju

Objava: 20. 03. 2007 / 12:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Faksimile slovenskega Svetega pisma: Moč duha v 16. stoletju

Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) so danes predstavili dva dogodka, ki sta po besedah predsednika ustanove, akademika Boštjana Žekša pomembna tako za Slovenijo kot širše.

V mednarodni zbirki Biblia Slavica, ki jo izdaja nemška založba Ferdinand Schoeningh, je izšla faksimilna izdaja najstarejših slovenskih prevodov Svetega pisma še pred Dalmatinovo Biblijo, kar je hkrati tudi uvod v julijski kongres biblicistov v Ljubljani.

O zapletenem in dolgotrajnem nastajanju faksimilov slovenskega Svetega pisma sta spregovorila urednika Jože Krašovec in Majda Merše. Slovenska Biblija je namreč sklepno dejanje v edinstveni mednarodni zbirki Biblia Slavica, ki je v 40 letih izdala faksimile najstarejših in najbolj ogroženih slovanskih in baltskih prevodov Svetega pisma. Faksimile Svetega pisma zajema devet del iz obdobja med letoma 1555 - 1582, šest jih podpisuje Primož Trubar.

Kot je pojasnila Meršetova, je projekt zahteval številna usklajevanja sodelavcev iz različnih inštitucij, veliko truda so vložili predvsem v pridobivanje kakovostnih posnetkov prvih natisov Trubarjevega prevoda posameznih delov Pavlovih pisem. Uporabljeni so primerki iz številnih tujih knjižnic, tudi iz Britanske knjižnice v Londonu.

Krašovec je ob tem še dodal, da tisti, ki zelo dobro poznajo Biblio Slavico, ocenjujejo, da so slovenske faksimile najlepše v zbirki. Knjiga, kateri je spremno besedo napisal predsednik države Janez Drnovšek, je pričevanje moči duha, ki je vel v kriznih okoliščinah 16. stoletja. Da pa, je nadaljeval Krašovec, "naše prve knjige spet postanejo dostopne vsem krogom slovenske javnosti, je potreben svetovni kongres biblicistov".

Slovenija bo kot prva slovanska država med 12. in 20 julijem v Ljubljani gostila svetovni kongres biblicistov, na katerem se bo zvrstilo več kot 300 predavanj, svoj program bo predstavilo 30 založb. Predsednik Mednarodne organizacije za študij Stare zaveze (International Organization for the Study of the Old Testament) Krašovec meni, da bo dogodek zgodovinski, saj bo prvič gostil tudi znanstvenike iz pravoslavnega sveta.

Krašovec se zaveda, da je kongres zelo strokovno naravnan, zato bodo za širše občinstvo 14. in 15. julija na Pogačarjevem trgu pripravili še biblični festival z mednarodno zasedbo glasbenikov in drugimi oblikami posredovanj svetopisemskih vsebin.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh