Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Extra Omnes'- Kako se pričnejo volitve novega papeža

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 03. 2013 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Extra Omnes'- Kako se pričnejo volitve novega papeža

Ameriški kardinal James Harvey in Italijan Giuseppe Versaldi prva v Sikstinski kapeli; potek volitev določen do najmanjše podrobnosti.

Najverjetneje nobene druge volitve niso tako podrobno določene kot izbira novega papeža. Danes ob 16.30 se bo 115 kardinalov, volilnih upravičencev, iz Pavlinske kapele v Apostolski palači preselilo v Sikstinsko kapelo. Selitev bo potekala po točno določenem vrstnem redu. Na vrhu seznama so kardinali, ki so bili na svoj položaj imenovani nazadnje, in sodijo v najnižji kardinalski razred kardinalov diakonov. To sta trenutno ameriški kardinal James Harvey in italijanski kardinal Giuseppe Versaldi.

Kardinal škof Giovanni Battista Re, ki ima najvišji naziv in vodi tokratni konklave, bo v Sikstinsko kapelo vstopil zadnji.

V Sikstinski kapeli morajo kardinali priseči, da bodo zavestno upoštevali vse volilne predpise in da bodo vse podatke ohranili v strogi tajnosti. Nazadnje papeški ceremonjer izreče besede 'Extra Omnes' (Vsi ven) in vsi udeleženci konklava, ki niso volilci, morajo kapelo zapustiti. Sledi duhovno predavanje malteškega kardinala, sedeminosemdesetletnega Prosperja Grecha, ki sam nima več volilne pravice. Po predavanju bosta morala kapelo zapustiti tudi on in dotlej v kapeli prisotni papeški ceremonjer.

Volitve se odvijajo po ustaljenem redu: kardinali z volilnim listkom posamično pristopajo k oltarju 'z vidno dvignjeno roko', položijo listek v posodo in izgovorijo naslednje besede: »Kristusa, ki bo moj sodnik, kličem za pričo, da volim tistega, za katerega sem trdno prepričan, da bi moral biti izvoljen po Božji volji.«

Kardinali naj bi 's čim bolj čitljivo pisavo' na volilni listek izpisali ime in listek dvakrat prepognili. Volilni listek je kvadratne oblike, na zgornji polovici pa je odtisnjen napis: 'Eligo in Summum Pontificem'. Nazadnje posodo izpraznijo in javno preštejejo vse listke.

Med konklavom kardinali ne smejo 'razpravljati, se pogajati, dajati obljub in se komur koli kako drugače obvezovati, obljubljati ali pa odrekati svoj glas' na kakršen koli način, je zapisano v volilnih predpisih. V nasprotnem primeru sledi samodejno izobčenje iz katoliške Cerkve.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh