Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje v Varšavi o pojavu binkoštnikov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 01. 2013 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski škofje v Varšavi o pojavu binkoštnikov

Odnos med tradicionalnimi in 'novimi' Cerkvami ni povsem brez težav; v poljski prestolnici bo zasedal Svet škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (CCEE) in Konferenca evropskih Cerkva (KEK/CEC).

Binkoštne Cerkve po vsem svetu rastejo po dvoodstotni stopnji na leto. Hitro širjenje evangeličanskih in binkoštnih usmeritev pa povzroča tudi težave, saj razlaga Svetega pisma pri teh gibanjih ni povsem poenotena. O odnosu med tradicionalnimi in 'novimi' Cerkvami v evropskem kontekstu, ki ni povsem brez težav, naj bi razpravljali udeleženci zasedanja Sveta škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (CCEE) in Konference evropskih Cerkva (KEK/CEC) med 4. in 6. februarjem v Varšavi. Kot so minuli konec tedna sporočili s sedeža CCEE v švicarskem St. Gallnu, bo tema posveta 'Nova krščanska gibanja v Evropi – priložnost ali izziv?'.

Do srečanja skupnega odbora CCEE-KEK v poljski prestolnici bo prišlo na povabilo predsednika Poljske škofovske konference in podpredsednika CCEE, Jozefa Michalika. Odbor je bil ustanovljen leta 1972 in je najvišji organ za dialog med KEK (evangeličani, pravoslavni in anglikanci) in CCEE (katoličani). Praviloma skupaj zasedajo enkrat letno, razprav pa se poleg glavnih tajnikov obeh organizacij udeležijo še po štirje člani iz vsake skupine.

Srečanje v Varšavi bo tudi priložnost, 'da udeleženci skupaj razmislijo o spremembah, ki so privedle do porasta evangeličanskih in binkoštnih gibanj v Evropi', je zapisano v napovedniku dogodka. Vedno več ljudi skuša preko omenjenih gibanj urejati svoj odnos z Bogom in svoje verske izkušnje.

V poljski prestolnici bosta predavala sociologinja Eileen Barker, predavateljica na londonski ekonomski šoli, The London School of Economics, in prof. P. Stanislaw Wargacki SVD s katoliške univerze v Lublinu, ki bosta osvetlila sociološko plat vprašanja. Kardinal Angelo Bagnasco iz Genove in metropolit Joseph s pravoslavnega patriarhata v Bukarešti bosta spregovorila o izkušnjah tradicionalnih Cerkva z 'novimi gibanji'. Nazadnje pa bosta Kevin McDonald, upokojeni nadškof iz Southwarka, in duhovnica Claire Sixt-Gateuille iz francoske reformirane Cerkve poskusila določiti pastoralne zahteve in izzive. Med srečanjem bosta nadškof Krzysztof Nitkiewicz, pristojen za ekumenske odnose pri Poljski škofovski konferenci, in metropolit Jeremiasz, predsednik Sveta poljske Cerkve, udeležence seznanila z verskimi in ekumenskimi dejstvi države gostiteljice. V sredo, 6. februarja, prirejajo tudi tiskovno konferenco, ki se je bodo udeležili nadškof Jozef Michalik, škof Christopher Hill iz anglikanske Cerkve, msgr. Duarte da Cunha, glavni tajnik CCEE, in duhovnik Guy Liagre, glavni tajnik KEK.

Kot v svoji raziskavi navaja sociolog religije Todd Johnson z Inštituta za kulture, verstva in svetovne zadeve na bostonski univerzi, predstavljajo binkoštne Cerkve in karizmatična gibanja najhitreje rastoči del krščanstva. Leta 1900 so imeli manj kot milijon pripadnikov; do leta 1970 je njihovo število zraslo že na 63 milijonov. Danes lahko govorimo o številki 630 milijonov kristjanov, do leta 2025 pa naj bi se število povzpelo do 830 milijonov. Njihov delež je z 0,2 % leta 1900 preko 5,1 % (1970) v letu 2013 zrasel na 27 %. Leta 2025 bi bil lahko že vsak tretji kristjan pripadnik binkoštne Cerkve ali pa karizmatik. Letni prirast te vrste kristjanov je 2,5 % in s tem skoraj dvakrat večji od celotnega krščanstva (1,3 %).

Karizmatiki in binkoštniki se od drugih cerkvenih pripadnikov razlikujejo predvsem po tem, da posebno veljavo pripisujejo delovanju Svetega Duha, denimo pri ozdravljenjih, napovedih in molitvi v jezikih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh