Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament izbira dobitnika nagrade Saharov

Za vas piše:
STA
Objava: 29. 10. 2015 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski parlament izbira dobitnika nagrade Saharov

Evropski parlament izbira dobitnika nagrade Saharov

Lani jo je dobil ginekolog iz Konga Denis Mukwege.

V Evropskem parlamentu bodo danes razglasili dobitnika letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo podeljujejo za dosežke na področju človekovih pravic. V ožjem izboru kandidatov so letos umorjeni predstavnik ruske opozicije Boris Nemcov, zaprti savdski bloger Raif Badavi in venezuelska opozicija.

Nagrajenca bo danes dopoldne izbrala t. i. konferenca predsednikov parlamenta, 16. decembra pa bodo nagrado svečano podelili na prireditvi v Strasbourgu.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani jo je dobil ginekolog iz Konga Denis Mukwege.

Nemcov, nekdanji namestnik premierja in oster kritik predsednika Vladimirja Putina, je bil ubit februarja letos nedaleč od Kremlja v Moskvi.

Kandidat za letošnjo nagrado je tudi 31-letni savdski bloger Raif Badavi, ki so ga oblasti obsodile na deset let zapora, 1.000 udarcev z bičem in visoko denarno kazen, ker naj bi na svojem blogu žalil islam.

V ožji izbor so se uvrstili tudi venezuelski politični zaporniki in venezuelska koalicija Mesa de la Unidad Democratica, ki združuje venezuelsko opozicijo vladajočim socialistom pod vodstvom Nicolasa Madura, naslednika pokojnega Huga Chaveza.

Nagrado Saharova so v preteklih letih med drugim prejeli pakistanska borka za šolanje deklet Malala Jusafzaj, južnoafriški borec za pravice temnopoltih in nekdanji predsednik Nelson Mandela ter opozicijska voditeljica iz Mjanmara Aung San Suu Kyi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Jaz in K@REL
Za mladino
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh