Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament: Države morajo zaščititi pravice manjšin

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 12. 2012 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski parlament: Države morajo zaščititi pravice manjšin

Odločitev bo zahtevala nenehno preverjanje, ali posamezne države upoštevajo temeljne pravice skupnosti in svoje državnopravne obveznosti.

Države članice Evropske zveze bi morale po mnenju evropskega parlamenta močneje ščititi pravice verskih in narodnih skupnosti, preseljencev in istospolno usmerjenih. Pluralnost, enakopravnost spolov in pravna država predstavljajo 'osrčje Evropske zveze in jih je potrebno zaščititi', je v izjavi, predstavljeni minulo sredo v Strasbourgu, pojasnila pristojna poročevalka socialnih demokratov Monika Flasikova Benova. Nenehno bo potrebno preverjati, ali posamezne države upoštevajo temeljne pravice skupnosti in svoje državnopravne obveznosti.

Parlamentarci so ostro obsodili kolektivno izločanje pripadnikov romske skupnosti. Države članice EZ bi morale tudi tovrstnim skupinam dopustiti, da uporabljajo lasten jezik.

Obenem so poslanci izrecno pozvali vlade 27 držav članic, naj upoštevajo tudi pravice preseljencev. Tako zakoniti kot nezakoniti priseljenci, med njimi predvsem nosečnice in otroci, potrebujejo dostop do medicinske oskrbe.

V besedilu je tudi kritika, da v 'zadnjem času' v nekaterih državah članicah obstajajo omejitve pri umetnih prekinitvah nosečnosti in pri spolni vzgoji. Večina poslancev še meni, da bi pravice istospolno usmerjenih najbolje zaščitili z legalizacijo partnerskih skupnosti ali celo zakonske zveze.

Poslanci so izrazili svojo skrb zaradi naraščanja števila političnih strank, ki vodijo tujcem, muslimanom ali judom sovražno politiko. Obžalujejo vse manjšo medijsko raznolikost in ostro obsojajo napade na časnikarje med poročanjem o protestih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh