Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Evropska zveza je več kot le gospodarski in pravni sistem'

Objava: 13. 04. 2011 / 07:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Evropska zveza je več kot le gospodarski in pravni sistem'

Papež Benedikt XVI. je sprejel novega hrvaškega veleposlanika pri Svetem sedežu, Filipa Vučaka.

'Kdor taji krščanske korenine Evrope, se vede tako kot tisti, ki trdi, da lahko človek preživi brez kisika in hrane', je papež Benedikt XVI. poudaril minuli ponedeljek ob sprejemu novega hrvaškega veleposlanika pri Svetem sedežu, Filipa Vučaka. V svojem nagovoru je papež med drugim pozdravil pogajanja Hrvatov za priključitev k Evropski zvezi in izrazil upanje, da bo priključitev Hrvaške skupnosti evropskih držav prispevala značilno hrvaško, močno versko obarvano istovetnost.

Drugod po Evropi v sodobnem času sodi k 'lepemu vedenju', če zgodovinska dejstva pozabljamo ali zanikamo, je z obžalovanjem ugotovil sveti oče v luči razmeroma negativnega vsesplošnega stališča do evropskih krščanskih korenin. Poudaril je, da je Evropska zveza več kot le gospodarski in pravni sistem, ki naj bi se mu prilagodile države članice. Poskus zanikanja lastne in prevzema neke druge istovetnosti, ki je nastala pod povsem drugačnim pogoji, je Benedikt XVI. označil kot iluzoren. Dosti več velja, če narod zagovarja svoje kulturne in verske tradicije, še posebej pred napačno razumljeno versko svobodo. Prav tako je treba ohranjati zaščito družine in morale na splošno.

Benedikt XVI. je pohvalil tudi prizadevanja hrvaške vlade za pravice v Bosni in Hercegovini živečih Hrvatov ter za sožitje med različnimi etničnimi skupinami. Obenem je izrazil svoje 'globoko veselje' v pričakovanju svojega obiska na Hrvaškem v začetku junija letos.

Filip Vučak je diplomatsko službo nastopil leta 1992, do nastopa službe veleposlanika pri Svetem sedežu pa je vodil oddelek za srednjo in vzhodno Evropo na zunanjem ministrstvu v Zagrebu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh