Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropska Karitas zahteva več podpore prostovoljstvu

Objava: 02. 08. 2011 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropska Karitas zahteva več podpore prostovoljstvu

Evropska zveza naj bi si po mnenju človekoljubne organizacije v 'Evropskem letu prostovoljstva 2011' bolj prizadevala za posameznike, ki darujejo svoj čas pomoči potrebnim.

Evropska Karitas je Evropski zvezi in Evropskemu svetu izrazila zahtevo, naj se bolj zavzema za posameznike, ki se ukvarjajo s prostovoljnim delom. Odgovorni za sprejemanje odločitev na evropski in narodni ravni naj bi bili primorani 'priznati pomen prostovoljstva za bolj človeško in solidarnejšo družbo,' je zapisano v Temeljni izjavi ob Evropskem letu prostovoljstva 2011, ki je bila objavljena minuli petek. Poleg tega bi si morali prizadevati za nadaljni razvoj prostovoljnega dela, da bi se lahko ob tem razvil njegov 'celoten potencial'.

V konkretnem smislu naj bi bila priznana in ovrednotena vloga prostovoljnega dela in njegov prispevek družbi, je še ena izmed zahtev Evropske Karitas. V vsaki deželi bi morali obstajati zakonski okvirji, ki bi 'poskrbeli za temeljno pravno priznanje in pravno zaščito prostovoljnega dela in pri tem upoštevali posebnosti prostovoljstva, tako da ne bi preveliko število omejitev in preveč administrativnih preprek oviralo prostovoljnega dela'.

Poleg tega bi bilo potrebno 'spodbujati in krepiti strukture, ki ponujajo izobraževanje in spremljanje prostovoljnega dela', je še zapisano v izjavi. Kakovost in dodana vrednost prostovoljstva sta odvisni tudi od kakovosti podpore tovrstnemu delu.

Posebno pozornost bi bilo potrebo nameniti prostovoljnim pobudam, ki revne in izločene usposabljajo za prevzemanje dejavnih vlog v družbi, menijo pri Evropski Karitas. Spodbujati je potrebno tudi pobude, ki omogočajo nove oblike prostovoljne dejavnosti in izmenjavo med prostovoljci po celem svetu.

Poleg tega bi morali biti evropske ustanove in narodna politična telesa pozorni na to, da 'prostovoljcev ne bi obravnavali kot poceni delovno silo, ki nadomešča plačano delo'.

Prostovoljna dejavnost tudi ne sme služiti namenu, da bi se 'vlade ali krajevne oblasti odvezale dolžnosti in odgovornosti na področjih temeljne in zdravstvene oskrbe, na področju socialnih služb ali mednarodnega sodelovanja, in bi te naloge izročile v roke prostovoljcev', tudi poudarjajo pri Evropski Karitas.

V izjavi je še zapisano, da si bodo prizadevali za spodbujanje razprav na evropski in narodni ravni, tako z vladami kot s posamezniki, ki so odgovorni za sprejemanje odločitev, pa tudi za sodelovanje z enako mislečimi organizacijami, kot je denimo 'Alliance', zveza evropskih mrež, ki je dejavna na področju prostovoljnega dela in katere članica je tudi Evropska Karitas.

Leto prostovoljstva bodo pri Evropski Karitas izkoristili tudi spodbujanje in krepitev lastnih pobud, želijo pa se tudi zahvaliti vsakomur, ki 's svojo zavzetostjo v duhu prostovoljstva in solidarnosti pripomore k izboljšanju sveta za številne ljudi, ki živijo na robu družbe, s čimer prispeva k udejanjanju civilizacije ljubezni'.

Ob zaključku leta se bodo predstavniki organizacij Karitas iz celotne Evrope med 2. in 5. decembrom sestali v Strassbourgu, kjer bodo 'slovesno zaključili letošnje Evropsko leto prostovoljstva', so ob koncu napovedali pri Evropski Karitas.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh