Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropska četrt, zdravje, Vodnik

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 03. 2019 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2019 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropska četrt, zdravje, Vodnik

Evropska četrt, zdravje, Vodnik

Na vse to smo se osredotočili v reviji Praznična, pozabili pa nismo niti na ljubezen.
Čas, v katerem smo, je vedno dober partner pri iztočnicah za mnoge dejavnosti. Postni nas z razmišljanjem in odpovedovanjem nagovarja k temu, da bi bili boljši, pomlad nas kliče v naravo, leto evropskih volitev vabi k premisleku o evropski prihodnosti, 200 let Vodnikove smrti pa na kulturne prireditve in branju del mojstrov slovenske besede. Na vse to smo se osredotočili v reviji Praznična, pozabili pa nismo niti na ljubezen.

Evropska četrt

Ste že bili v Bruslju? Mi smo obiskali njegovo Evropsko četrt in se pogovorili z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom. Srce Evrope je postal Bruselj, saj gosti najpomembnejše organe povezave, ki sodelujejo pri pripravi in sprejemanju evropske zakonodaje.

Tek da ...

Po bruseljskih parkih ali slovenskih poteh pa lahko tudi tečete. O teku sta spregovorila Jasmina in Urban Praprotnik, ki sta svoje znata svoje navdušenje prenesla na množico posnemovalcev: nekateri se jima pridružijo pri tekih po Sloveniji in v tujini, druge pa opogumita, da si nataknejo športno obutev in stečejo čez domači prag. Z njima smo se pogovarjali, kako se iztrgati sedečemu načinu življenja in najti voljo, da se spet začnemo gibati.

To bo zagotovo pripomoglo k boljšemu počutju in preprečilo srčno-žilne bolezni, na katere sta opozorila Mihela Jakša, ki z medicinskim aparatom TensiomedArteriograf ljudem meri prožnost oziroma togost ožilja, z meritvami pa dobi celovito sliko stanja arterij v telesu. in Aleš Homovec, strokovnjak za celicno medicino, ki je na Nizozemskem opravil izobraževanje v fundaciji Dr. Rath Healt Foundation.

... alkohol ne

Za svoje telesno in psihično zdravje pa boste veliko naredili tudi s prenehanjem pitja alkoholnih pijač. Če ste v začaranem krogu omame, pomislite na svojo družino, predvsem na svoje otroke, ki jim otroštvo z alkoholikom lahko pusti močne posledice, te morajo v odraslosti predelati, da lahko normalno zaživijo. Kakšno je življenje otrok alkoholikov tudi v odrasli dobi, je povedal Matjaž Petrič, ki v centru Ataraxia v Ljubljani vodi skupino za odrasle otroke alkoholikov.

»Odpoved pomeni odpreti prostor za nekaj globljega, kar hrani,« pa meni uršulinka s. Marija Irena Stele. »Zato se mi zdi bolje kot o odpovedovanju razmišljati o izpuščanju tega, kar me ovira, da bi pripravila prostor temu, kar me bo resnično nahranilo, kar mi bo dalo več življenja, ne le telesnega, temveč pravega življenja v Gospodu.« Prav pri uršulinkah smo se pozanimali, kako praznujejo velikonočne praznike. Seveda ne more miniti brez pirhov.

Mir in ljubezen

Prav gotovo bomo z izpuščanjem tistega, kar nas ovira, dosegli mir. »Mir je zame zelo pomemben,« nam je zaupala Ana Tavčar Pirkovič, privlačna voditeljica, kraški značaj ji je dal zgovornost in spevno primorsko govorico, z voljo in organiziranostjo pa je doktorirala iz nemščine. Iskriva sogovornica širokega znanja podobno strastno govori o nemški slovnici kot o ljubezni. Prav ta je tema oddaje Televizijski klub, ki jo vodi in v njej tudi zapoje.

Vodnikova domačija

Letos zaznamujemo 200 let smrti Valentina Vodnika. Če morda še niste obiskali njegove rojstne hiše, Vodnikove domačije v Šiški, imate veliko razlogov za to, saj so v njej pod okriljem zavoda Divja misel redno literarni, glasbeni in izobraževalni dogodki za otroke in odrasle, inovativna stalna literarnozgodovinska razstava, ob hiši pa galerija, v kateri domujejo ilustracije. Kulturne strani je obogatila tudi dirigentka Mojca Lavrenčič.

Vse to in še več lahko preberite v novi številki revije Praznična.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh