Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Evropa, vrni se k Jezusu!«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 02. 10. 2017 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Evropa, vrni se k Jezusu!«

Kardinal Bagnasco je v nagovoru udeležencem plenarnega zasedanja CCEE izpostavil pomen krščanstva za obstoj in razvoj evropske družbe .

Nadškof v Genovi in predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco je ob začetku plenarnega zasedanja v Minsku nagovoril udeležence srečanja in v nagovoru izpostavil pomen krščanstva za obstoj in razvoj evropske družbe. Njegovim besedam je prisluhnil tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, ki se je zasedanja udeležil v imenu Slovenske pkofovske konference.



Kardinal Bagnasco je v uvodnem nagovoru izpostavil zavzetost za oznanjevanje evangelija in Kristusa v vseh okoliščinah ter poudaril ljubezen, ki jo imajo evropski dušni pastirji do zaupanega jim naroda. Kardinal se je večkrat navezal na besede papeža Frančiška o tem, da Evropa ne sme zapraviti svoje krščanske zgodovine, ki je obrodila velike civilizacijske in kulturne sadove. Verjeti mora v svoje potenciale in se zavedati, da lahko človeštvu ponudi nekaj lepega in posebnega.

Predsednik CCEE je v nadaljevanju posvaril pred sekularizacijo, ki prinaša »splošno kulturo enotnega mišljenja« in »ideološko kolonizacijo«. Izpostavil je ideje, »da bi živeli, kakor da Boga ni ali celo, da je vera nasprotna človekovi sreči, svobodi, demokraciji in zdravi laičnosti države«. V resnici pa se je v srcih ljudi naselila izgubljenost, morda celo strah, v Evropi vlada »naveličanost od lastne izgubljenosti«.

Kardinal Bagnasco je v svojem govoru izpostavil pomen upanja, saj »Evropa ne more biti depresivna«. Po besedah svetega očeta ima »stara« celina obilico virov za nadaljevanje svoje poti in največji med temi je oseba Jezusa Kristusa«. Kardinal je ponovil papežev klic: »Evropa, vrni se k Jezusu! Vrni se k tistemu Jezusu, ki si mu dejala, da ga ni v tvojih koreninah«.

Največji zaveznik evangelija, meni kardinal Bagnasco, niso naše organizacije ali programi, ampak človek: v vsakem času, katerikoli okoliščini, civilizaciji ali kulturi. Zato se mu zdi trenutek streznitve v skritem upanju vsakega človeka, da bi srečal nekoga, ki bi mu pomagal pri velikih bivanjskih vprašanjih o lastni usodi in prihodnosti onkraj smrti.

Ob sklepu svojega nagovora je kardinal Bagnasco poudaril, da se človek ne sme zadovoljiti z ničemer, kar je manj kakor Bog. Dodal je osrednjo vlogo mladih za prihodnost Evrope ter izpostavil pomen krščanskih vrednot pri uresničevanju evropskega vključevanja.

Vir: www.katoliska-cerkev.si
Foto: katoliska-cerkev.si

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh