Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa v desno, pa Slovenija?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 06. 2024 / 09:52
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 14:03
Evropa v desno, pa Slovenija?
Igor Bahovec. FOTO: Tatjana Splichal

Evropa v desno, pa Slovenija?

Evropski zasuk v desno se je odrazil tudi v slovenskih volitvah v Evropski parlament, ne pa tudi na referendumskem glasovanju.

Evropske volitve v Sloveniji so sledile globalnemu trendu zasuka v desno, česar pa slovenski volivec ni potrdil še na sočasnih referendumih.

Volitve v Evropski parlament so prinesle veliko uspeha slovenskim pomladnim strankam, saj je SDS dobila kar štiri mandate (Romana Tomc, Zala Tomašič, Milan Zver, Branko Grims), NSi enega (Matej Tonin), le manj kot pol odstotka pa je zmanjkalo tudi SLS. Evropske poslance imajo še Svoboda (Irena Joveva, Marjan Šarec), Vesna (Vladimir Prebilič) in SD (Matjaž Nemec). Istočasno pa je slovensko volilno telo prikimalo vsem štirim referendumskim vprašanjem – o preferenčnem glasu in medicinski rabi konoplje prepričljivo, o evtanaziji in osebni rabi konoplje pa bolj na tesno.

Rezultati referendumov niso presenetili sociologa dr. Igorja Bahovca s Teološke fakultete, saj da od generacije, ki je uveljavila splav, in njihovih permisivno vzgojenih otrok ni mogoče pričakovati drugačne vrednostne orientacije. Po njegovem smo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh