Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Evropa je zapravila svojo krščansko dediščino«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 09. 2016 / 06:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Evropa je zapravila svojo krščansko dediščino«

»Evropa je zapravila svojo krščansko dediščino«

Nagovor kardinala Schönborna ob 333. obletnici konca drugega turškega obleganja Dunaja.

Dunajski kardinal Christoph Schönborn je s svojim nagovorom med bogoslužjem v dunajski stolnici minuli konec tedna poskrbel za precejšen medijski odmev. Nadškof avstrijske prestolnice je spregovoril o zgodovinskem izvoru cerkvenega praznika »imena Marijinega«, ki ga je Cerkev uvedla pred 333 leti v zahvalo za osvoboditev Dunaja pred turškimi vpadi. Evropa je »zapravila« svojo krščansko dediščino, je potožil kardinal in zbranim vernikom zastavil vprašanje, ali bo prišlo do vnovičnega poskusa »islamskega osvajanja Evrope«.



Po kardinalovih besedah smo krščansko dediščino Evrope »zaključili in zapravili«, zdaj pa se čudimo, kakšno je trenutno stanje na stari celini. Godi se nam kot izgubljenemu sinu, ki je zapravil dragoceno očetovo dediščino. Zdaj pa ugotavljamo, da nam marsičesa primanjkuje, predvsem, kadar se znajdemo v stiski. Ne le v gospodarskem smislu, tudi do tega bo še prišlo, ampak predvsem v človeškem in verskem. Kaj bo postalo iz Evrope, se sprašuje kardinal Schönborn.

Spomnil je, da je bil v teh dneh pred 333 leti Dunaj osvobojen pred turškimi vpadi in se vprašal, ali bo zdaj prišlo še do tretjega poskusa islamskega osvajanja Evrope. Mnogi muslimani razmišljajo tako in si tega želijo, prepričani so, da je s krščansko Evropo konec. Po mnenju dunajskega nadškofa pa bi morali za Evropo izprositi to, kar je Mojzes izprosil za svoje ljudstvo (2 Mz 32,7-11.13-14) in kar je storil usmiljeni Bog Oče ((Lk 15,1-32): Gospod, daj nam še eno priložnost! Ne pozabi, da smo tvoje ljudstvo. Kot je Boga spomnil Mojzes: To je tvoje ljudstvo, ti si ga izpeljal iz egiptovske dežele, ti si ga odrešil, to je tvoje ljudstvo.

Zato moramo po besedah kardinala Schönborna prositi Boga, naj nas ne zavrže, temveč naj se nas usmili, četudi smo postali »mlačni v veri«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh