Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EVHARISTIJA, SONCE NAŠEGA ŽIVLJENJA

Objava: 03. 06. 2005 / 06:39
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

EVHARISTIJA, SONCE NAŠEGA ŽIVLJENJA

Pastirsko pismo ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Alojza Urana pred škofijskim pastoralnim dnevom v Stični
Pastirsko pismo ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Alojza Urana pred škofijskim pastoralnim dnevom v Stični

Dragi bratje in sestre!

V soboto, 4. junija, na praznik Marijinega brezmadežnega Srca, se bomo zbrali v Stični k letošnjemu osrednjemu dogodku v naši krajevni Cerkvi. Geslo EVHARISTIJA - SONCE NAŠEGA ŽIVLJENJA povezuje oba poudarka letošnjega leta: leto evharistije v vesoljni Cerkvi in leto laikov v Cerkvi na Slovenskem. Zato se na vas, ki ste zbrani pri nedeljskem bogoslužju na nedeljo svetega Rešnjega telesa, znova obračam s podobnimi besedami, kot sem jih zapisal v Družini.

V naši nadškofiji teče proces za beatifikacijo Božjega služabnika Lojzeta Grozdeta, mučenca svete vere. Bil je laik-študent, vendar globoko zakoreninjen v veri, saj je živel iz najmočnejšega izvira Božjega življenja - svete evharistije. Za geslo svojega življenja si je izbral besede: EVHARISTIJA - SONCE MOJEGA ŽIVLJENJA. V zvestobi temu soncu je bil pripravljen na vse, tudi na darovanje svojega življenja za Kristusa. V strašnih mukah ga je tudi daroval v noči s prvega na drugi januar 1943. Njegova nedolžna kri predstavlja, skupaj s krvjo tisočih drugih mučencev, seme novih kristjanov.

Leto laikov je nadaljevanje plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem. Vedno bolj se zavedamo, da ste prav laiki tisti, ki v sedanjih razmerah potrebujete spodbudo in podporo za uresničevanje težkih in odgovornih nalog v tem svetu. Razmere, v katere smo postavljeni, so drugačne kot pred petdesetimi leti. Samo tradicija ni dovolj močna, da bi posredovala najdragocenejše vrednote življenja iz roda v rod. Sveti oče Janez Pavel II. nam je ob prvem obisku v Slovenji zelo jasno povedal, da »se mora vsaka krščanska generacija sama ponovno odločiti za krščanstvo« (Stožice, 1996).

Udeležba na škofijskem pastoralnem dnevu pomeni našo pripravljenost in medsebojno spodbudo, da želimo nekaj napraviti za to našo ranjeno, utrujeno in umirajočo deželo. Tako lepo pokrajino nam je namenil naš Stvarnik, mi pa je velikokrat ne znamo ceniti. Stična 2005 nam lahko pomaga, da bi dobili novih moči in sklenili zavezo za prihodnost. Da boste laže spremljali dogajanje, vam zelo priporočam, da vzamete s seboj primeren stolček.

Srečali se bomo v raznih skupinah. Otroci se bodo zbrali pri svojem Mavričnem srečanju in Čarnem jezeru. Skupaj z animatorji bodo preživeli dopoldanske urice in se pripravili na »nastop« pred zbranim občestvom popoldne. Mladi se bodo poglabljali v skrivnost adoracije, pevci bodo v opatovi kapeli preverjali svojo vlogo v župnijah in se pripravili na popoldansko bogoslužno sodelovanje. V starodavni stiški baziliki bo vse dopoldne molitev pred Najsvetejšim. Ves čas bo tudi priložnost za sveto spoved in osebni pogovor.

Pod številnimi šotori bodo »delavnice« pokazale raznolikost dejavnosti in področij, ki obstajajo v naši nadškofiji: župnijski pastoralni sveti, družinska pastorala, vzgojna problematika, šola in verouk, naš odnos do življenja, področja evangelizacije, medijev, karitativne dejavnosti, delo na kulturnem področju, misijonska prizadevanja, vojaška pastorala, etika v podjetništvu, vloga kristjanov v družbi in perečih vprašanjih našega okolja. Srečali se bomo tudi z vprašanji zasvojenosti z mamili, alkoholom, s problemi starosti in osamljenosti. V skupinah se bodo predstavila gibanja in duhovnosti, pričevalci in strokovnjaki za določena področja. Odkrili boste veliko bogastvo v naši Cerkvi, za katero morda niti vedeli niste.

Duhovniki, redovniki, redovnice in diakoni se bodo dopoldne zbrali okrog znanega pridigarja Raniera Cantalamessa, ki je več kot dvajset let pridigal papežu Janezu Pavlu II. in njegovim najožjim sodelavcem.

Popoldanski del bo namenjen skupnemu srečanju. Najprej se bomo malo okrepili iz popotne torbe in se pogovorili z ljudmi iz raznih krajev. Nekoliko se bomo ozrli na prehojeno pot posinodalnega dogajanja, osvetlili sedanje stanje in nakazali smernice za naprej. Srečanje bodo popestrili nastopi otrok in mladih, nagovoril pa nas bo tudi naš gost pater Cantalamessa.

Vrhunec dneva bo slovesna evharistična daritev ob 16. uri, ki bo vse udeležence povezala v eno veliko družino okrog njihovih škofov in duhovnikov. Pestro sodelovanje predstavnikov celotne nadškofije nam bo pokazalo, da so tudi v naši krajevni Cerkvi, nadškofiji, raznolikosti, ki predstavljajo veliko bogastvo za vse, če smo povezani v istem Duhu.
Poseben pomen pri evharističnem srečanju bo imela posvetitev celotne nadškofije Jezusovemu in Marijinemu srcu.
Bogoslužje bomo sklenili s procesijo svetega Rešnjega Telesa, pri kateri bodo sodelovali predstavniki različnih skupin, vsi pa jih bomo spremljali v iskreni prošnji, naj Bog razlije obilen blagoslov na našo zemljo in naš krov.

Božja beseda današnje nedelje prinaša znamenite Mojzesove besede ljudstvu: »Glejte, danes polagam pred vas blagoslov in prekletstvo!« Kaj bomo izbrali? Evangelij nam razloži odločitev s preprosto primerjavo o zidavi dveh hiš. Kdor posluša Božje besede in jih spolnjuje, postavlja svojo hišo na skalo. Kdor pa jih posluša, pa ne izpolni, jo postavlja na pesek. Na videz sta hiši enaki. Morda je tista na pesku celo večja in lepša. Toda vrednost hiše se pokaže v težkih trenutkih, ko pridrejo nalivi in privršijo vetrovi in butnejo v hišo.

Vabim vas, da v naslednjem tednu molimo in prosimo našo mater Marijo Pomagaj za uspeh tega srečanja, za utrditev temeljev naše nadškofije in Cerkve na Slovenskem. Posebej prosim bolne in ostarele, osamljene in zapuščene ter vse trpeče, tudi tiste po zaporih in bolnišnicah, da darujete svoje žrtve za blagoslov nadškofijskega pastoralnega dneva.

SONCE NAŠEGA ŽIVLJENJA NAS VABI: PRIDITE V STIČNO!


                                  msgr. Alojz Uran
                                  ljubljanski nadškof in metropolit

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh