Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistični kongres v Ekvadorju: udeležba Slovencev in papeževo sporočilo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 09. 2024 / 09:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2024 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evharistični kongres v Ekvadorju: udeležba Slovencev in papeževo sporočilo
Papež med evharistijo. FOTO: Vatican Media (fotografija je arhivska)

Evharistični kongres v Ekvadorju: udeležba Slovencev in papeževo sporočilo

V ekvadorski prestolnici Quito se je na letošnji mali šmaren začel 53. mednarodni evharistični kongres, ki se ga udeležuje tudi slovenski predstavnik: v imenu Slovenske škofovske konference je v Latinsko Ameriko odpotoval stiški opat p. Maksimilijan File.

Ekvadorci tokratni mednarodni evharistični kongres gostijo med 8. in 15. septembrom, in sicer v počastitev 150. obletnice posvetitve te države Presvetemu Srcu Jezusovemu. Tema kongresa, »Faternidad para sanar el mundo« (Bratstvo za ozdravljenje sveta), je navdihnjena z Jezusovimi besedami iz evangelija po Mateju, »vsi ste bratje,« in spominja na sedanjo sinodalno izkušnjo Cerkve, ki je poklicana, da postane bratski kraj vključevanja, skupne pripadnosti in globoke gostoljubnosti.

Dogodka se udeležuje več kot 20.000 ljudi iz najmanj 40 držav z vsega sveta. Med slovesnim bogoslužjem ob odprtju kongresa na mali šmaren je več kot 1.500 otrok prejelo zakrament prvega svetega obhajila.

Logotip 53. mednarodnega evharističnega kongresa. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: evharistija nas uči bratstva

Papež Frančišek je v video nagovoru udeležencem kongresa položil na srce, kako nam dar evharistije pomaga, »da postanemo Kristusovo telo za druge«. Evharistija nas uči, kako negovati »globoko bratstvo, ki se rodi iz zedinjenja z Bogom, ki se rodi iz tega, da se pustimo zmleti kot pšenica, da bi lahko postali kruh, Kristusovo telo, in tako polno sodelujemo pri evharistiji in v zboru svetih«.

Tako kot kruha ni mogoče zamesiti iz enega zrna, tako moramo tudi mi hoditi skupaj, kajti 'čeprav nas je veliko, smo eno telo, en kruh'.

Papež se v nagovoru sklicuje na cerkvena očeta sv. Avguština in sv. Ignacija Antiohijskega: »Cerkveni očetje so nam povedali, da znamenje kruha v Božjem ljudstvu zbuja željo po bratstvu, kajti tako kot kruha ni mogoče zamesiti iz enega zrna, tako moramo tudi mi hoditi skupaj, kajti 'čeprav nas je veliko, smo eno telo, en kruh'.«

Papež je udeležence mednarodnega evharističnega kongresa nagovoril v video posnetku. FOTO: Vatican Media

Papež je izpostavil tudi zgled »dejavnega bratstva« častitljive s. Angele Marije Srca Jezusovega, nemške redovnice iz Valencie, ki je bila med drugo svetovno vojno zaprta v koncentracijskih taboriščih Auschwitz in Birkenau, kjer je tudi umrla. »Še preden so jo zaprli, ko je bilo zlo, ki se je zgrinjalo nad svet, že očitno, je povabila svoje male nečakinje in nečake, ki so prvič pristopili k svetemu obhajilu, povabila svoje sorodnike, ki so se nekoliko oddaljili od vere, in tudi tiste, ki so ostali pobožni, da so se uprli temu zlu s preprostimi in na nekaterih območjih nevarnimi dejanji,« je pojasnil Frančišek, »da so se čim bolj približali zakramentu oltarja, da so se uprli s prejemanjem svetega obhajila.«

Če trpi en član občestva, z njim trpi celotno telo.

Častitljiva s. Angela je v evharistiji našla »vez, ki krepi moč same Cerkve, vez, ki krepi to moč med njenimi člani in z Bogom, in zanjo je organizirala zaroto upora, ki ga sovražnik ne more usmeriti, ker se ne odziva na človeški načrt,« je nadaljeval Frančišek.

»In prav ta preprosta dejanja nam omogočajo, da se bolj zavedamo dejstva: če trpi en član, z njim trpi celotno telo,« je sklenil papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh