Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evangeličanska Cerkev in Moskovski patriarhat ponovno v dialogu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 12. 2012 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evangeličanska Cerkev in Moskovski patriarhat ponovno v dialogu

Do spora je prišlo pred tremi leti; ruska pravoslavna Cerkev očitno sprejema novo vodstvo evangeličanske Cerkve kot dialoškega partnerja.

Tri leta po sporu med evangeličansko Cerkvijo v Nemčiji in rusko pravoslavno Cerkvijo sta obe strani ponovno vzpostavili svoj teološki dialog. Pod vodstvom evangeličanskega škofa za zunanje zadeve Martina Schindehütteja in vodje urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu metropolita Hilariona sta obe delegaciji zasedali v Rostovu ob Donu na jugu Rusije in razpravljali o nalogah Cerkva v multikulturni družbi.

Tiskovna predstavnica evangeličanske Cerkve je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA pojasnila, da gre za prvo dialoško srečanje od februarja 2008 v Wittenbergu.

Po izvolitvi takratne hanovrske deželne škofinje Margot Käßmann na položaj predsednice sveta evangeličanske Cerkve v Nemčiji je ruska pravoslavna Cerkev novembra 2009 prekinila stike z Nemci. Metropolit Hilarion je tik pred zdajci odpovedal sodelovanje pri slovesnostih ob jubilejni petdesetletnici dialoga med obema Cerkvama v Berlinu in prireditev je bila odpovedana.

Metropolit Hilarion je prekinitev pogovorov utemeljil s pojasnilom, da ženske na vodilnih položajih v Cerkvi niso v skladu s krščanskim izročilom. Käßmannova je zato prekinila uradne cerkvene stike z Moskovskim patriarhatom. Šele po odstopu predsednice sveta evangeličanske Cerkve februarja 2010 so se odnosi med Cerkvama malce umirili. Naslednik Käßmannove, Nikolaus Schneider, se je junija lani v Dresdnu sestal z metropolitom Hilarionom, prav tako pa tudi škof Schindehütte.

Škof je avgusta kritično ocenil odnos ruske pravoslavne Cerkve v procesu proti moskovski glasbeni punk skupini Pussy Riot in ga označil za 'povsem nerazumljivega'. Izrazil je zahtevo po izpustitvi treh članic skupine, ki so bile medtem že obsojene, obenem pa obsodil njihovo 'punk molitev' v osrednji pravoslavni stolnici v Moskvi.

Na fotografiji: metropolit Hilarion (foto: splet)

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh