Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Etiopski osrednji dogodek 28. februarja ne bo papež, ampak patriarh

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 02. 2013 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Etiopski osrednji dogodek 28. februarja ne bo papež, ampak patriarh

Na zadnji februarski dan druga največja vzhodna, etiopska pravoslavna Cerkev, ki jo vodi patriarhat v Adis Abebi, voli svojega novega patriarha.

Poleg zaključka pontifikata v Rimu in selitve papeža Benedikta XVI. iz Vatikana v Castel Gandolfo se 28. februarja letos pripravlja še en veliki cerkveni dogodek: na ta dan bo druga največja orientalska, etiopska pravoslavna Cerkev, ki jo vodi patriarhat v Adis Abebi, volila svojega novega patriarha, kot so sporočili iz uradnega volilnega odbora v etiopski prestolnici. Predsednik omenjenega odbora je nadškof Estifanos iz Jimme, poroča človekoljubna ustanova Pro Oriente.

Volilna skupščina etiopske pravoslavne Cerkve šteje 800 članov, med njimi nadškofe in škofe, predstavnike samostanov in škofij, zastopnike župnijskih duhovnikov in številnih katehetov. Na izbiro imajo pet kandidatov.

Izid volitev naj bi bil znan že 28. februarja ob 18. uri po krajevnem času. Slovesno ustoličenje novega patriarha je predvideno 3. marca v stolni cerkvi Svete Trojice v etiopski prestolnici.

Nekdanji patriarh Abuna Paulos je umrl 16. avgusta lani. Leta 2006 je bil imenovan za enega izmed predsednikov Svetovnega sveta Cerkva. Njegovega pogreba so se udeležile cerkvene delegacije z vsega sveta.

Etiopski pravoslavni Cerkvi pripada 43 % izmed 90 milijonov Etiopcev. Od tega jih več kot deset milijonov živi v diasporah po vsem svetu. S tem etiopska Cerkev velja za največjo orientalsko pravoslavno Cerkev in drugo največjo vzhodno Cerkev za ruskim pravoslavjem.

Etiopska pravoslavna Cerkev je ohranila številna starokrščanska izročila, ki sicer niso ohranjena nikjer drugje. Sodi v družino orientalskih pravoslavnih Cerkva, ki so se po Kalcedonskem koncilu leta 451 ločile od skupne Cerkve.

Največje etiopske skupnosti v diaspori je moč najti v zalivskih državah. Izseljeni Etiopci večinoma pripadajo pravoslavnim ali protestantskim Cerkvam in islamu. Etiopska evangeličanska Cerkev 'Mekane Yesus' je ena izmed najbolj dinamičnih protestantskih Cerkva po vsem svetu.

Na fotografiji: pokojni etiopski patriarh Abuna Paulos (foto: splet)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh