Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Epidemija podaljšana še za 60 dni

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 01. 2021 / 06:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2021 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Epidemija podaljšana še za 60 dni

Epidemija podaljšana še za 60 dni

Med izjemami odslej tudi čistilnice, izredna pomoč za verske uslužbence podaljšana do 31. marca.

Epidemija je podaljšana do konca marca. FOTO: Pexels



Vlada je na sredini 48. redni seji z odlokom, ki začne veljati v nedeljo, 17. januarja 2021, epidemijo novega koronavirusa na območju celotne države podaljšala še za 60 dni, torej do sredine marca. »Še vedno smo priča hitremu širjenju bolezni med prebivalstvom, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju države, saj vse statistične regije dosegajo ali presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije,« opozarja vlada.

Med izjeme dodane čistilnice

Obenem je podaljšala tudi večino obstoječih odlokov. V odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom so med izjeme dodane čistilnice, sicer pa – po pričakovanjih – do večjih sproščanj protikoronskih ukrepov ni prišlo, saj pogoja za to (povprečno 1350 ali manj okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih oseb) nista izpolnjena. Če bodo prehajali mejo zaradi opravljanja kmetijskih, poljedelskih ali gozdarskih del in se takoj po koncu vrnili, bodo lahko po novem državno mejo nemoteno prehajali dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje.

Karantena na domu se lahko prekine tudi s hitrim testom

Nekaj sprememb je glede veljavnosti negativnega hitrega testa ob vstopu v Slovenijo brez odrejene karantene. Po novem predložen hitri antigenski test ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še naprej pa mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja. Pri testih PCR sprememb ni. Po novem bo lahko oseba, ki bo ob vstopu v Slovenijo napotena v karanteno, njeno trajanje prekinila z negativnim PCR ali hitrim antigenskim testom, pri čemer ne bo več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi (doslej peti dan po napotitvi).

Izredna pomoč za verske uslužbence podaljšana do 31. marca

Obenem je, kot so sporočili z ministrstva za kulturo, vlada na seji sprejela sklep o podaljšanju ukrepa izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence do 31. marca 2021.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Dobre novice za družine

Prvaki koalicijskih strank o boju z epidemijo (VIDEO)

Večina ukrepov podaljšana do 18. januarja (VIDEO)

Državni zbor potrdil sedmi protikoronski zakon

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh