Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enajstdnevno popolno zaprtje države [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2021 / 19:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2021 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Enajstdnevno popolno zaprtje države [VIDEO]

Enajstdnevno popolno zaprtje države [VIDEO]

Od 1. do 11. aprila bodo zaprte šole, del trgovin, verski objekti, gibanje bo omejeno znotraj regije.

Javno življenje se bo zaustavilo za 11 dni. FOTO: Tatjana Splichal



Na današnji seji na Brdu pri Kranju je vlada sledila predlogu strokovne posvetovalne skupine za covid-19 o 11-dnevnem popolnem zaprtju države in sprejela stroge ukrepe, s katerimi bo skušala zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa, veljali pa bodo od velikega četrtka, 1. aprila, do nedelje, 11. aprila 2021.

Janša: Smo v bitki s časom

»Smo v bitki s časom. Z zdajšnjim ritmom cepljenja, ki se sicer pospešuje, bomo stopnjo precepljenosti, ki resno pomaga pri zajezitvi epidemije, dosegli junija oziroma na začetku poletja, dotlej pa moramo sprejemati dodatne ukrepe, predvsem zaradi razširjenosti angleškega seva,« je pojasnil premier Janez Janša.

En odlok začne verljati že v ponedeljek

Z doslednim spoštovanjem strogih ukrepov dodatni ne bodo potrebni, je dodal Janša in zatrdil, da bo skoraj vsa državna uprava prešla na delo od doma, enako pričakuje tudi od gospodarstva. Sprejeti ukrepi posegajo tudi v storitvene dejavnosti, na področje vzgoje in izobraževanja ter na omejitve gibanja prebivalstva. Odlok o prehajanju državnih meja bo začel veljati že jutri, v ponedeljek.

Neukrepanje pomeni vsaj nekaj 100 dodatnih smrti

»Strinjali smo se z oceno svetovalne skupine, da neukrepanje pomeni vsaj nekaj 100 dodatnih smrti v obdobju do junija in hkrati pozneje pripelje do drastične zapore javnega življenja zaradi prenapolnjenih kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema,« je še izpostavil predsednik vlade Janez Janša.



Šole, trgovine, kulturne ustanove ...

Za 11 dni se znova zapirajo šole, nekatere trgovine, kulturne ustanove, ponovno bo uvedena omejitev gibanja znotraj statistične regije prebivališča, izjema bo velikonočna nedelja, ko bo z namenom obiska sorodnikov možno prestopiti regijske meje, pri čemer bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz največ dveh gospodinjstev. V omejitev niso všteti otroci in mladostniki do 15. leta.

Znova obvezna uporaba mask na odprtih javnih prostorih

Nočna omejitev gibanja med 22. in 5. uro ostaja v veljavi, ponovno pa bodo prepovedani vsi shodi, zborovanja, poroke in zbiranja do 10 ljudi. Pouk bo za vse šolarje potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, bo pa v njih in za učence prve triade zagotovljeno nujno varstvo otrok. Znova bo obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na odprtih javnih prostorih razen pri rekreaciji v naravi.

Odpovedana javna bogoslužja velikega tedna

Med velikim četrtkom, 1. aprilom, in belo nedeljo, 11. aprilom 2021, bodo odpovedana vsa javna bogoslužja z udeležbo vernikov in zaprti vsi verski objekti, izjema bo individualna verska duhovna oskrba ljudi v stiski. Na odlok ministrstva za kulturo se bo v prihodnjih dneh odzvala tudi Slovenska škofovska konferenca (SŠK) z novimi navodili za obhajanje bogoslužij velikega tedna.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh