Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Elanove smuči za papeža Frančiška

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 08. 2019 / 10:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2019 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Elanove smuči za papeža Frančiška

Darilo slovenskega veleposlanika Tomaža Kunstlja svetemu očetu ob slovesu iz Vatikana.

Zdaj že nekdanji veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj je med največje dosežke svojega mandata uvrstil razstavo Plečnikovih del v Vatikanskih muzejih. Izziv morebitnega papeževega obiska v Sloveniji prepušča svojemu nasledniku Jakobu Štunfu, ki je novo funkcijo nastopil minuli teden. Tomaž Kunstelj je o svojem delu veleposlanika v Vatikanu spregovoril za Radio Ognjišče.

Ker papež Frančišek v juliju ni imel avdienc, se je nekdanji veleposlanik od njega poslovil že konec junija. Kot je povedal za Radio Ognjišče, sta se med kratkim srečanjem dotaknila zadnjih štirih let, sam pa mu je malo za šalo malo zares povedal, da je ob veliko lepih stvareh ena vendarle ostala neizpolnjena: papežev »dolg«, da obišče Slovenijo. Frančišek se je nasmehnil in rekel, da se to še da popraviti.

V zadnjih štirih letih je sicer Vatikan obiskalo več slovenskih predstavnikov, predstavniki Vatikana pa so obiskali Slovenijo: med njimi tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, in vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Gallagher. Septembra na Blejski strateški forum prihaja vodja vatikanskega dikasterija za celostni človeški razvoj, kardinal Peter Turkson.

Družina Kunstelj je papežu Frančišku ob slovesu podarila par posebej zanj narejenih smuči, ki so jih izdelali v begunjskem Elanu, z napisom »papež Frančišek« v beli in rumeni barvi. Papež je ob koncu srečanja veleposlaniku in njegovi družini podelil svoj blagoslov v slovenskem jeziku.

O Frančiškovem papeževanju je Tomaž Kunstelj povedal: »Tudi če ne bi bil izvoljen, bi si ga bilo treba izmisliti iz preprostega razloga, ker je tudi Cerkev potrebovala nekaj svežega zraka, neke spremembe.« Kunstelj je ob tem poudaril, da je treba pontifikate zadnjih papežev dopolnjevati: vsak je v svojem obdobju naredil tisto, kar je bilo potrebno. »Papež Frančišek v tem času odpira najpomembnejšo zgodbo, da se obrača na človeka posameznika, z vsemi stiskami, z vsem lepim, kar je današnjemu človeku dano, na drugi strani pa z vsemi izzivi, s katerimi se sooča, še zlasti v državah, v katerih so človekove pravice kršene, kjer so dramatične posledice podnebnih sprememb, kjer divjajo vojne, nemiri,« je pojasnil slovenski diplomat.

Tomaž Kunstelj je na novo veleposlaniško mesto odšel nedaleč stran, v Republiko Italijo.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh