Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski svet Cerkva zaskrbljen zaradi naraščajoče nestrpnosti v Sudanu

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 04. 05. 2012 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenski svet Cerkva zaskrbljen zaradi naraščajoče nestrpnosti v Sudanu

Ekumenski svet in Vseafriška cerkvena konferenca obsojata stopnjevanje napadov na kristjane in uničevanja cerkvenega premoženja.

Po vsem svetu narašča zaskrbljenost zaradi zaostritve krščanstvu sovražnega ozračja v Sudanu. Kot je poročala avstrijska katoliška agencija Kathpress, sta Ekumenski svet Cerkva v Ženevi in Vseafriška cerkvena konferenca v Nairobiju v skupni izjavi ostro obsodila stopnjevanje napadov na kristjane in uničevanja cerkvenega premoženja v Sudanu.

Mednarodna skupnost bi morala pritisniti na vlado v Khartumu zaradi nespoštovanja verske svobode in zaščite kristjanov, je zapisano v izjavi, ki sta jo podpisala glavna tajnika omenjenih organizacij, Olav Fykse Tveit in Andre Karamaga. Ob tem sta posebej izpostavila napad skupine islamskih nasilnežev na svetopisemsko šolo prezbiterjansko-evangeličanske Cerkve v Khartumu 21. aprila letos. Policisti so napad nedejavno opazovali, mladi islamisti pa so medtem javno zažigali Sveta pisma.

23. aprila so v Nyali, prestolnici province Darfur, varnostne sile zasedle urad Sudanskega sveta Cerkva in diakonske organizacije 'Sudan Aid'. Pri tem so poškodovali avtomobile in kolesa cerkvene ustanove.

Glavna tajnika Fykse Tveit in Karamaga sta zapisala: »Obžalujemo, da se kljub uradnim vladnim zagotovilom o verski svobodi in zaščiti manjšin stopnjujejo grožnje kristjanom v Khartumu in okolici ter njihova diskriminacija.« Skupine nasilnežev, kakršna je tista, ki je 21. aprila napadla svetopisemsko šolo, zbujajo negotovost po različnih mestnih predelih v sudanski prestolnici in za svoje početje ostajajo nekaznovane. Zdi se, da vladni predstavniki še podžigajo sovražni govor pri mladih islamistih.

Fykse Tveit in Karamaga sta sudanski vladi izrazila zahtevo, da odgovorne za napade na kristjane postavi pred sodišče. Kot razveseljujoč pa oba glavna tajnika opisujeta pogum tistih kristjanov, ki so se dan po napadu na svetopisemsko šolo zbrali na dvorišču prezbiterjanskega centra in drug drugemu stali ob strani. Posebna pohvala pa velja muslimanom, predstavnicam ženskih skupin in posameznim politikom, ki so se kristjanom ob tej priložnosti pridružili.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh