Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenska žirija na filmskem festivalu v Cannesu visoko cenjena

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 25. 05. 2012 / 08:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenska žirija na filmskem festivalu v Cannesu visoko cenjena

Žirija, ki na znamenitem festivalu sodeluje od leta 1974, bo svoj izbor nagrajencev predstavila jutri.

Ekumenska žirija na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu po lastnih ocenah uživa zelo visok ugled. Tudi publicistično so njene odločitve vedno izredno odmevne, je v pogovoru za katoliško revijo 'Film-Dienst' pojasnil letošnji predsednik žirije, švicarski teolog in filmski publicist Charles Martig.

Od leta 1974 krščanske Cerkve na filmskem festivalu v Cannesu podeljujejo ekumensko nagrado. Šest mednarodnih članov žirije si dvanajst dni ogleduje filme, v katerih iščejo duhovnost in dostojanstvo, spoštovanje okolja in solidarnost s sočlovekom. Nagrada ekumenske žirije bo podeljena na binkoštno nedeljo.

Naloga ekumenske žirije je, pojasnjuje Martig, da tudi na festivalu opozori na prisotnost krščanskih Cerkva. »Želimo si, da bi nas tu v Cannesu videli kot ustanovo, ki se ukvarja s kulturo filma.« druga naloga pa je 'razumeti, s čim se trenutno ukvarja svetovna kinematografija, katera vprašanja in problemi jo zaposlujejo, in to potem uspešno prenesti tudi v naše Cerkve'.

Merilo za ocenjevanje filmov so po Martigovih besedah 'predvsem estetsko-formalna stališča'. Oblika in vsebina morata biti usklajeni. Drugo vprašanje je, v kolikšni meri so v filmu opazne krščanske vrednote, 'ali gre v izdelku za pravičnost, iskanje smisla, ali pa za vprašanja krivde in odrešenja'.

Žirija mora najprej pravzaprav izluščiti, 'kaj danes sploh velja kot krščanske vrednote', ali kot je pojasnil Martig: »Kako evangelij prenesti v filmske podobe, v kinematografske pripovedi, v kulturne kode? Kako se v našem medijskem svetu sporazumevati o smrti in umiranju, o sobivanju in samovolji, o prijateljstvu in ljubezni?« O tem lahko in tudi moramo razpravljati na kontroverzen način.

Žirija deluje v okviru dveh cerkvenih filmskih ustanov, 'Signis' in 'Interfilm'. Kot pojasnjuje Martig, so v letošnjem letu člani žirije prvič tudi predstavniki pravoslavnih Cerkva, med njimi pa je tudi žirant iz Afrike. Trije izmed šestih žirantov so filmski kritiki; 'to v skupne razprave vnaša precejšnjo razgibanost'.

Žirija v prvi vrsti razpravlja o nagrajencih, ki so po podelitvi deležni precejšnje pozornosti, filmi s cerkveno vsebino pa običajno dosegajo visoko gledanost.

Povezave: http://cannes.juryoecumenique.org/?lang=fr

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh