Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenska vigilija v Vatikanu: ob papežu predstavniki 16 veroizpovedi [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 12. 10. 2024 / 11:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2024 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ekumenska vigilija v Vatikanu: ob papežu predstavniki 16 veroizpovedi [FOTO, VIDEO]
S sinočnjim dogodkom so obeležili pomembno obletnico začetka novega ekumenskega obdobja v zgodovini Cerkve. FOTO: Vatican Media

Ekumenska vigilija v Vatikanu: ob papežu predstavniki 16 veroizpovedi [FOTO, VIDEO]

Vodilni predstavniki 16 Cerkva in krščanskih veroizpovedi so se sinoči v Vatikanu pridružili papežu Frančišku in udeležencem zasedanja vesoljne škofovske sinode v molitvi za edinost med kristjani.

Na ganljivi slovesnosti je okoli 400 udeležencev molilo in pelo v različnih jezikih, poroča avstrijski Kathpress. Poleg svetopisemskih besedil so prebirali tudi sklepe drugega vatikanskega cerkvenega zbora iz leta 1964: pred šestdesetimi leti je namreč ta največji cerkveni zbor v zgodovini vesoljne Cerkve sprejel temeljno besedilo, ki naj bi utrlo pot za premagovanje razdeljenosti krščanskih cerkva. S sinočnjim dogodkom so obeležili pomembno obletnico začetka novega ekumenskega obdobja v zgodovini Cerkve.


Papež namesto pridige molil v tišini

Udeleženci slovesnosti so se ob svečah zbrali na Trgu prvih rimskih mučencev ob vatikanski baziliki sv. Petra, kjer so po izročilu pod cesarjem Neronom usmrtili številne kristjane. Molitveno bdenje je vodil papež Frančišek, ki pa ni imel pripravljenega nagovora, temveč je skupaj z navzočimi v tišini molil za edinost kristjanov. Slovesnost so priredili bratje iz taizejske ekumenske skupnosti.

Trenutnega zasedanja vesoljne škofovske sinode v Rimu se udeležujejo tudi predstavniki 16 drugih Cerkva in cerkvenih skupnosti, kar je več kot na kateri koli prejšnji sinodi v Vatikanu. Poleg anglikancev in pravoslavnih so po enega »bratskega delegata« poslale tudi številne skupnosti, ki so izšle iz reformacije. Ti imajo pravico spregovoriti na posvetih, nimajo pa pravice glasovanja.


Nalaganje
Nazaj na vrh