Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Egiptovski škof: »Potrebujemo novo revolucijo!«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 01. 2013 / 06:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Egiptovski škof: »Potrebujemo novo revolucijo!«

Koptsko-katoliški škof Kyrillos William je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da sanje o več pravicah in demokraciji ostajajo zgolj sanje, članom Muslimanske bratovščine pa 'primanjkuje vodstvenih sposobnosti'.

Egipt potrebuje 'novo revolucijo', saj naj bi bila ta, je prepričan koptsko-katoliški škof Kyrillos William, 'edina rešitev' v luči trenutnega kaotičnega političnega in gospodarskega položaja v deželi. Sanje o lepši prihodnosti za Egipt z več pravicami in demokracije, povezane z revolucijo izpred dveh let, so ostale prav to, zgolj sanje, je obžalujoče ugotovil škof iz Assiuta v pogovoru za Radio Vatikan. Predvsem med kristjani, ki predstavljajo okoli deset odstotkov egiptovskega prebivalstva, 'je prišlo do streznjenja'.

Egiptovsko gospodarstvo je tik pred razsulom, kot 'mračnega' pa škof opisuje tudi tamkajšnji politični razvoj: islamski skrajneži so se dokopali do oblasti, saj so – za razliko od drugih mladih protestnikov izpred dveh let – dobro organizirani. Medtem se je izkazalo, da 'članom Muslimanske bratovščine primanjkuje sposobnosti, da bi vodili tako veliko državo'. Ustava, ki so jo sprejeli, ne predstavlja celotnega egiptovskega prebivalstva, poudarja škof William. Pripravljalni odbor, iz katerega so se kristjani umaknili, 'da ne bi postali sostorilci', je uveljavil svoj pogled na stvari in sestavil besedilo, 'ki ne prinaša tistega, o čemer sanjajo Egipčani'.

Škof, ki opravlja tudi naloge obolelega katoliškega patriarha v Aleksandriji, pa ni komentiral očitkov, da so opozicijske sile s predstavniki starega Mubarakovega režima sodelovale pri nasprotovanju ob pripravi ustave, ki so jo oblikovali člani Muslimanske bratovščine.

»Edina rešitev je nova revolucija!«, meni škof William. »Revolucija v duhu 25. januarja izpred dveh let. Na to čakamo. Nekaj se mora spremeniti.« Škof svoje upe stavi na tiste mlade, ki so – ne glede na to, ali so kristjani ali muslimani – pred dvema letoma skupaj protestirali in pozivali k demokraciji, vendar so tudi skupaj molili. Škof William upa, kot pravi sam, da ti mladi še niso opustili idealov svoje revolucije.

»Letos bomo že drugič nekaj dni skupaj molili z našimi muslimanskimi brati in s predstavniki vseh krščanskih veroizpovedi«, je v pogovoru napovedal škof William. V ospredju stoji mir v smislu tistega, kar je ob svetovnem dnevu miru 1. januarja dejal papež Benedikt XVI. Poleg katoličanov so k molitvi povabljeni tudi pravoslavni verniki, protestanti in muslimani. »Lansko leto so bile te molitve resnično zelo ganljive«, je pojasnil škof. »Menim, da bo letos enako.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh