Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvojezični krajevni tabli na avstrijskem Koroškem tarči vandalizma

Za vas piše:
M. M.
Objava: 24. 07. 2024 / 07:07
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2024 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dvojezični krajevni tabli na avstrijskem Koroškem tarči vandalizma
Počrnjen slovenski napis. FOTO: Gospodarska lista Škocjan

Dvojezični krajevni tabli na avstrijskem Koroškem tarči vandalizma

Na območju občine Škocjan na avstrijskem Koroškem sta bili v zadnjih dneh tarča vandalizma dve dvojezični krajevni tabli. V okraju Velikovec je bilo na tabli počrnjeno slovensko ime vasi Gluhi les, v Šentprimožu pa je bil prelepljen dvojezični krajevni napis. Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je dejanji ostro obsodilo.

Kot so na omenjenem ministrstvu še zapisali v odzivu, obsojajo »vnovično mazaško akcijo zoper dvojezična krajevna napisa v občini Škocjan na avstrijskem Koroškem, v kateri je bilo premazano slovensko ime vasi Gluhi les in prelepljen dvojezični krajevni napis v Šentprimožu. Ministrstvo zavrača vsakršna dejanja in izraze nestrpnosti, ki spodkopavajo sožitje, zaupanje in sodelovanje na narodnostno mešanih območjih«.

FOTO: Nebojša Tejić/STA

Pričakujejo ustrezno kazen

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo pristojne oblasti storilce tega nečastnega dejanja čimprej izsledile ter jih ustrezno kaznovale. »Ministrstvo ob tej priložnosti ponovno poudarja svojo trajno zavezanost h krepitvi partnerskega sodelovanja in dialoga s sosednjo Avstrijo, v okviru katerega bo Slovenija še naprej redno opozarjala tudi na vprašanja položaja, varstva in polne uveljavitve pravic slovenske narodne skupnosti v Republiki Avstriji.«

Kritični v Narodnem svetu koroških Slovencev in Gospodarski listi Škocjan

V Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS) so ob zadnjih primerih vandalizma v posebni izjavi opozorili, da se od koroške sinode leta 1972 naprej, "ki je na pionirski način prinesla spravo med obe narodnostni skupnosti, klima na Koroškem stalno izboljšuje, in se je zaupanje in sodelovanje med obema narodnostnima skupnostima nenehno krepilo. Tudi kompromis o krajevnih tablih leta 2011, ki je bil za narodno skupnost boleč, je bil korak v pravo smer".


Mazaška akcija, kot je bila tista v občini Škocjan, kjer se slovenski jezik govori že od večnih časih, "je poskus spodkopavanja tega vse boljšega ozračja v deželi. Poleg tega takšna dejanja škodijo ugledu Koroške po svetu", so nadaljevali v izjavi in dodali: "Narodni svet koroških Slovencev najostreje obsoja mazaško akcijo in pričakuje, da bodo oblasti uspele čim prej izslediti storilce in jih ustrezno kaznovati."

Do incidenta so kritični tudi pri Gospodarski listi Škocjan (GWL), kjer je predstavnica Sonja Kert-Wakounig opozorila, da taka dejanja v naši družbi ne smejo imeti prostora.

Nalaganje
Nazaj na vrh