Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvodnevni medverski kongres v Kazahstanu

Objava: 06. 07. 2009 / 14:52
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvodnevni medverski kongres v Kazahstanu

O vlogi verskih voditeljev v izgradnji bolj strpnega sveta v dobi globalizacije

Minuli teden je v Astani v Kazahstanu potekal dvodnevni medverski kongres, ki se je tematsko osredotočil na glavne probleme današnjega časa, udeleženci pa so razpravljali tudi o medverski spravi v določenih deželah in podali svoje predloge, ovrednotenja in načrte za prihodnost.

Na kongresu, ki je bil že tretji po vrsti, je sodelovalo 77 delegacij različnih svetovnih verstev, častni gostje in predstavniki mednarodnih organizacij. Krščanski svet so zastopali katoliška Cerkev, anglikanska Cerkev, Ruska pravoslavna Cerkev, pravoslavna Cerkev v Carigradu, Romunska pravoslavna Cerkev, Armenska apostolska Cerkev in Svetovna luteranska zveza. Vatikansko delegacijo je vodil predsednik Papeškega sveta za medverski dialog kardinal Jean-Louis Tauran.

Poleg predstavnikov islama, judovstva in budizma so bile navzoče tudi delegacije, ki so zastopale šintoizem, hinduizem, taoizem in zoroastrstvo. Beseda je tekla o vlogi verskih voditeljev v izgradnji bolj strpnega sveta v dobi globalizacije, udeleženci pa so razpravljali tudi o moralnem in kulturnem bogastvu in svetovni etiki, dialogu in sodelovanju, solidarnosti, predvsem v okviru današnjih kriznih časov.

Kongres je potekal pod okriljem Organizacije združenih narodov, v sporočilu za javnost pa so zapisali, da je Kazahstan v teh zadnjih letih izdelal poseben duhovni prostor za medverski dialog, in še, da sta nujnost in pomen sprave med različnimi verstvi priznani s strani številnih verskih predstavnikov, ki so prizadevanju za dosego tega cilja dodali posebne smernice. V Kazahstanu živi preko 130 različnih etničnih skupin, ki se združujejo v skoraj 50 različnih verskih skupnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh