Dušena junetina in njoki
Dušena junetina in njoki
Njoki
1 kg krompirja
10 dag masla ali smetane s kuhanega mleka
sol
2 jajci
32 dag ostre moke (⅓ ostre moke lahko nadomestiš z mehko)
4 dag pšeničnega zdroba
pol kavne žličke sladkorja
Zabela
4 dag masla
4 dag drobtin
Opran krompir skuhaj. Kuhanega olupi in še vročega pretlači, premešaj in dodaj maslo ali smetano; tako ostane mehak, brez otrdelih drobcev. Med ohlajenega zamešaj sol, jajci, moko, zdrob in sladkor. Vse sestavine rahlo premešaj, da se spojijo. Če preveč mešaš, postane testo premehko. Testo nareži na več kosov in jih oblikuj v svaljke. Te nareži v za dva prsta velike njoke in jih skuhaj v slanem kropu. Premešaj jih v obliki osmice. Ko se dvignejo na površje, naj še za trenutek vrejo, nato jih poberi s penovko. Oplakni jih v mlačni vodi, odcedi in stresi na prepražene drobtine. Premešaj, pokrij in ponovno ogrej nad soparo ali v topli pečici.