Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Duhovništvo ni samo služba, temveč je zakrament’

Objava: 14. 06. 2010 / 06:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Duhovništvo ni samo služba, temveč je zakrament’

Papež Benedikt XVI. je ob sklepu leta duhovnikov spregovoril zbranim sobratom

Duhovništvo ni samo služba, temveč je zakrament, je dejal papež Benedikt XVI. med sveto mašo, ki jo je minuli petek dopoldne daroval na trgu pred baziliko sv. Petra v Vatikanu. Evharistične daritve, s katero se je sklenilo leto duhovnikov, razglašeno ob 150. obletnici smrti sv. Janeza Marije Vianneya, se je udeležilo okrog 15.000 duhovnikov, ki so ob tej priložnosti v Rim pripotovali z vsega sveta ter s svojo prisotnostjo izkazali podporo in zvestobo Petrovemu nasledniku, svetemu očetu Benediktu XVI.

Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je papež v pridigi dejal, da duhovnik ni samo nosilec službe, ki je potrebna v družbi za izvrševanje določenega dela. Duhovnik počne nekaj, česar noben človek ne more početi sam: v Kristusovem imenu izgovarja besedo odveze od naših grehov in na ta način spreminja naše življenje; nad darovanim kruhom in vinom izgovarja Kristusove besede zahvale, po katerih Kristus sam postane navzoč kot telo in kri. Duhovništvo torej ni samo služba, temveč je zakrament, je izpostavil papež. Bog se namreč posluži ubogega človeka, da bi bil preko njega navzoč med ljudmi in deloval njim v prid. Ta drznost Boga, ki ljudem zaupa samega sebe, kljub temu, da pozna njihove slabosti, se skriva v besedi duhovništvo. Leto duhovnikov je po papeževih besedah želelo obuditi ravno to stvarnost, namreč ponovno prebuditi radost, da je Bog duhovnikom tako blizu, ter hvaležnost, da se jim izroča, kljub njihovim slabostim, da jih dan za dnem vodi in podpira.

Papež Benedikt XVI. se je v pridigi dotaknil tudi spolnih zlorab, ki so v tem letu pretresle Cerkev. Po njegovih besedah je uspeh, da so ravno v tem letu veselja nad zakramentom duhovništva na dan prišli grehi duhovnikov. Pri tem je izpostavil predvsem zlorabe odnosov z otroki, s katerimi je duhovništvo, katerega prva naloga je prizadevanje za dobro človeka, dobilo ravno nasproten obraz. Sveti oče je pozval k nenehni prošnji za odpuščanje, tako Boga kot prizadete osebe, k prizadevanju, da se zlorabe ne bi nikoli več zgodile, ter k obljubi, da se bo v času priprav na duhovništvo naredilo vse, kar je mogoče za pristnost poklica. Če bi bilo leto duhovnikov poveličevanje lastnih osebnih dosežkov, bi ga ti dogodki uničili, a za duhovnike se je zgodilo ravno nasprotno, je nadaljeval sveti oče in pojasnil, da je šlo za proces očiščevanja, nalogo, ki je del poti v prihodnost in ki duhovnike spodbuja k še večjemu prepoznanju in ljubezni velikega Božjega daru.

Sicer pa je papež Benedikt XVI. spregovoril o petkovem prazniku Srca Jezusovega in psalmistovih besedah ‘Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka’, ki izražajo radost in hvaležnost nad tem, da je Bog nenehno prisoten in osebno skrbi za človeka in človeštvo.

Papež je po sveti maši še enkrat v več jezikih nagovoril zbrane duhovnike, s čimer je zaključil leto duhovnikov. Sveti oče je svoje sobrate pozval, naj bodo zvesti svojim obljubam ter naj s svetostjo in pogumom služijo Bogu in njegovemu ljudstvu. Povabil jih je, naj se navdihujejo pri svetem arškem župniku Janezu Mariji Vianneyu ter ostanejo povezani med seboj.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh