Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniki prejeli klice izsiljevalcev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 06. 02. 2020 / 13:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2020 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Duhovniki prejeli klice izsiljevalcev

Telefonske klice izsiljevalcev, ki zahtevajo denar v zameno za molk, prijavite policiji, poziva SŠK.
Generalni tajnik SŠK dr. Tadej Strehovec je v sporočilu za javnost opozoril na telefonske klice, s katerimi neznanci izsiljujejo duhovnike v različnih škofijah.

Med telefonskim pogovorom (posebej je navedena telefonska številka 069923998) klicatelji, ki naj bi bili zastopniki staršev oz. otrok, rečejo, da naj bi se pri verouku v njihovi župniji zgodila spolna zloraba in zahtevajo denar, da se to ne bi razvedelo v javnosti.

Izsiljevanje je kaznivo dejanje, ki ga je treba prijaviti policiji

Slovenska tiskovna konferenca opominja, naj se takšne klice nujno prijavi policiji na številko 113, saj gre za poskus kaznivega dejanja izsiljevanja (218. čl. Kazenskega zakonika) in o tem obvesti tudi svoj ordinariat. Opozarja tudi, da sprejemanje zahtev in dogovarjanje s klicatelji nista sprejemljiva.

Prekinite tovrstni telefonski klic

"Ko v telefonskem pogovoru z neznano osebo postane očitno, da gre za poskus izsiljevanja, zastraševanja ipd., je treba prekiniti telefonski klic. Pomembno je, da se v telefonskih pogovorih z neznanci ne razkrivajo osebni podatki in informacije iz duhovniškega življenja ter dela," je v sporočilu za javnost zapisal Strehovec. Dodal je, da je koristno poskrbeti, da je duhovnikovo delo čim bolj javno in predlagal prisotnost več ljudi v župnišču.

Za kakršna koli vprašanja, kritike, pritožbe ipd. se lahko kdor koli obrne na župnijski urad pisno ali osebno ob dogovorjenem času (npr. v času uradnih ur).

Fotografija je simbolična. Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh