Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniki o glavnih smernicah pastorale Slovencev po svetu

Za vas piše:
T. J.
Objava: 23. 10. 2024 / 10:55
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2024 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovniki o glavnih smernicah pastorale Slovencev po svetu
Duhovniki in diakon, ki delujejo v različnih evropskih državah, so se zbrali na srečanju v benediktinski opatiji Michaelbeuern pri Salzburgu. FOTO: arhiv škofa Jamnika

Duhovniki o glavnih smernicah pastorale Slovencev po svetu

Med 21. in 24. oktobrom v benediktinski opatiji Michaelbeuern pri Salzburgu poteka redni sestanek duhovnikov in diakona, ki delujejo v različnih evropskih državah.

Srečanje vodi predsednik Zveze duhovnikov Dori Pečovnik, udeležuje pa se ga tudi ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci pristojen za pastoralo Slovencev po svetu. Škof Jamnik je duhovnikom predstavil aktualno dogajanje v Cerkvi na Slovenskem ter dogajanje v družbi, pa tudi v Evropi (ComECE).

Srečanje vodi predsednik Zveze duhovnikov Dori Pečovnik (desno). FOTO: arhiv škofa Jamnika

Na dnevnem redu razprav so kadrovska vprašanja ter posebna skrb za starejše in bolnike, obenem pa iskanje odgovorov na nove izzive pri pastorali med rojaki, med katere posebej sodi skrb za vedno več mladih družin, študentov in drugih, ki jih v različne države Evropske unije vodijo različni razlogi.

Med glavnimi smernicami izseljenskih duhovnikov je tudi skrb za kulturo, jezik in poznavanje lastne istovetnosti.

Glavne smernice duhovnikov in pastoralnih sodelavcev so graditev malih občestev, vključevanje laikov v pastoralo ter skrb za kulturo, jezik in poznavanje lastne istovetnosti.

Slovenski duhovniki delujejo v različnih evropskih državah. FOTO: arhiv škofa Jamnika

Škof Jamnik je poudaril, da nas sveto leto, ki se začne 24. decembra, vabi, naj okrepimo upanje: to se na poseben način znova rojeva v občestvih, ki skupaj molijo in obhajajo zakramente.

Nalaganje
Nazaj na vrh