Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Duhovnik je s Kristusom v službi ljudem'

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 26. 06. 2009 / 06:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Duhovnik je s Kristusom v službi ljudem'

Sveti oče o Letu duhovništva

Sveti oče je na sredini splošni avdienci na Trgu svetega Petra govoril o letu duhovništva, ki ga je odprl minuli četrtek, ob tem pa je poudaril, da je duhovnik popolnoma v službi ljudi. Ob koncu kateheze je papež Benedikt XVI. pozdravil tudi slovenske romarje v Vatikanu.

Sveti oče je nato pozval k osvoboditvi vseh ugrabljenih oseb, ob tem pa je posebej spomnil na ugrabljenega delavca Rdečega križa Eugenia Vagnija, ki je pred ugrabitvijo deloval na Filipinih. Sreine splošne avdience pri papežu so se namreč udeležili tudi delavci Rdečega križa, od ustanovitve katerega je te dni minilo 150 let. Sveti oče je izrazil upanje, da bi bila človeška oseba s svojim dostojanstvom in celovitostjo vselej v središču humanitarne dejavnosti, prav tako pa je k vključevanju v to dejavnost povabil predvsem mlade.

Ko je papež govoril o duhovništvu, je dejal, da je duhovnik Kristusov služabnik: on je v Kristusu, za Kristusa in s Kristusom v službi ljudem. Prav zato, ker pripada Kristusu, je duhovnik popolnoma v službi ljudi; je pastir njihovega odrešenja, njihove sreče in njihove pristne odrešitve. Benedikt XVI. je pojasnil, da je to neodložljiv pogoj vsakega oznanjevanja, ki ga je treba združevati z evharistično daritvijo in pokorščino Cerkvi. Duhovnik mora biti služabnik Božje besede in ne njen gospodar. Papež je duhovnika imenoval glas Božje besede in glas vpijočega v puščavi. Biti glas Božje besede po njegovih besedah predpostavlja, da se duhovnik izgubi v Kristusu ter da se skrivnosti njegove smrti in vstajenja udeležuje z vsem svojim jazom: z razumom, svobodo, voljo in darovanjem svojega telesa. Tako oznanjevanje vključuje tudi žrtvovanje samega sebe, je še pojasnil rimski škof.

Papež je ob koncu avdience posebej pozdravil delegacijo Organizacije združenih narodov in posebnega predstavnika otrok, udeleženih v oboroženih spopadih. Kot je dejal, misli na vse otroke sveta, še posebej pa na tiste, ki živijo v strahu, ki so zapuščeni ali lačni ter ki so žrtve zlorab, bolezni ali smrti. Zagotovil jim je svojo duhovno bližino in molitve.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh