Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovnik Jakob Piletič zaključil študij klasične filologije

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 06. 2024 / 15:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2024 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovnik Jakob Piletič zaključil študij klasične filologije
Duhovnik Jakob Piletič je odslej tudi diplomant grškega in latinskega jezika. FOTO: skofija-novomesto.si

Duhovnik Jakob Piletič zaključil študij klasične filologije

Metliški kaplan Jakob Piletič je v letošnjem akademskem letu zaključil študij latinščine in grščine na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Duhovnik novomeške škofije Jakob Piletič je 16. maja 2024 na Oddelku za klasično filologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz latinskega in grškega jezika ter pridobil strokovni naziv diplomant grškega jezika, književnosti in kulture ter diplomant latinskega jezika, književnosti in kulture, sporočajo na spletni strani škofije.

Novomašnik leta 2021

Jakob je mašniško posvečenje prejel 29. junija 2021, podelil mu ga je tedanji novomeški škof Andrej Glavan. Novo mašo je obhajal nekaj dni pozneje v domači župniji Kostanjevica na Krki.

Jakob med obredom mašniškega posvečenja. FOTO: Rok Mihevc

V letu mašniškega posvečenja se je v pogovoru za Aleteio predstavil kot »človek mnogih hobijev in aktivnosti, ki rad igra klarinet, potuje, rad ima morje in navtiko, občasno tudi kuha«. Klic v duhovništvo je začutil že v otroških letih, dokončno pa se je nanj odzval ob koncu tretjega letnika gimnazije, ki jo je obiskoval v Novem mestu. Po gimnaziji je vstopil v ljubljansko bogoslovje in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani, po dveh letih pa se je lotil še študija latinskega in grškega jezika na Filozofski fakulteti, saj je klasična filologija njegova velika ljubezen.

Kot pravi sam, »s pomočjo latinščine, grščine in zlasti zgodnjekrščanskih in antičnih besedil lahko bolje in globlje razumemo današnji svet in evropskega človeka v njegovem kulturnem temelju«.

Jakob po treh letih kaplanovanja v Metliki odhaja za vojaškega kaplana v Slovenski vojski.

Od kaplana v Metliki do vojaškega kaplana

Jakob je bil kot novomašnik imenovan za kaplana v Metliki ter na soupravah Radovica in Suhor, po treh letih pa odhaja na novo delovno mesto: kot so včeraj sporočili z novomeške škofije, je bil imenovan za duhovnega pomočnika v Župniji Št. Peter – Otočec ter za vojaškega kaplana v Slovenski vojski.

Ob zaključenem študiju iskreno čestitamo tudi z uredništva Družine!

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh