Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Država je dolžna zaščititi svoje državljane«

Objava: 18. 11. 2015 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Država je dolžna zaščititi svoje državljane«

Vatikanski državni tajnik je ostro obsodil teroristične napade v Parizu.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je ostro obsodil teroristične napade v Parizu. Kot je dejal, so »onkraj vsakega človeškega razumevanja«, ob tem pa izrazil željo, da bi se vsa mednarodna skupnost premaknila in se branila pred terorizmom z vsemi potrebnimi varnostnimi sredstvi.



»Sveti sedež pritrjuje legitimnosti zaustavitve krivičnega agresorja, kot je že večkrat potrdil tudi papež Frančišek«, je dejal kardinal Parolin na simpoziju, ki je bil sicer namenjen temi usmiljenja, vendar ni mogel mimo tragičnih dogodkov, ki so v petek pretresli Francijo in vso Evropo.

Kardinal Parolin je zatrdil, da mora mednarodna skupnost pri tem najti soglasje in načine, kako se zavarovati. »Država ima dolžnost, da zaščiti svoje državljane pred takšnimi napadi, obenem pa si mora še naprej prizadevati za oblikovanje ozračja sodelovanja, dialoga in razumevanja,« je izrazil svoje prepričanje vatikanski državni tajnik in dodal, da morda to niso takojšnje rešitve, a so edine, ki dajejo osnovo za spravljen in pomirjen svet.

O pripravah na jubilej je zatrdil, da se ne bodo prekinile, četudi se sedaj »vsi čutimo nekoliko ogroženi«. »Mislim, da se po tem, kar se je zgodilo v Parizu, nihče ne more čutiti popolnoma miren, niti v Vatikanu«, a po kardinalovih besedah je pomembno, da se ne prepustimo strahu.

Za francoski časnik La Croix pa je Parolin zatrdil, da jubilej lahko postane »odprt dogodek tudi za pripadnike islama ter priložnost za medverski dialog«. Tudi muslimani namreč Boga opisujejo kot usmiljenega Boga, kar je lahko stična točka s krščanskim pogledom na življenje. »Verjamem«, je pripomnil, »da mnogi muslimani zavračajo to obliko nasilja.« Božje ime je Usmiljenje in usmiljenje se razodeva z mirom in dobroto do drugih ljudi, zagotovo pa ne z nasiljem.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: RV / AFP

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh