Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinska miza

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 04. 09. 2024 / 13:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2024 / 13:38
Družinska miza
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Družinska miza

Ko par oziroma družina ustvarja nov dom, naj bi v njem poskrbela za dva sveta prostora, zakonsko posteljo in družinsko mizo. Slednja je tudi središče družinskega življenja.

Na njej se pripravlja in streže hrano, pišejo se domače naloge in tkejo ustvarjalni projekti. Poleg praktičnosti ima tudi simbolno vrednost: je kraj srečevanja, povezovanja, druženja, domačnosti, skupnih trenutkov in družinske molitve. Ob njej se tkejo pogovori, razrešujejo prepiri, točijo solze in se razlega smeh. Lahko bi rekli, da predstavlja srce doma, ki piše družinsko zgodovino in hrani številne spomine. Kako svet prostor je, je znal povedati moj oče, ki je vedno poudarjal, da sta na mizi le Bog in kruh. Temu smo otroci radi dodali še: »In naga otroška rit.« Pri nas je namreč služila še za previjalno mizo. :)

Sporočilno vrednost ima tudi sedežni red pri mizi, ki je bil skozi zgodovino in v različnih kulturah odraz družbene strukture in družinskih vrednot. V naši kmečki hiši se je točno vedelo, kdo je gospodar in kateri od otrok je starejši oz. mlajši. Danes je ta sedežni red po večini bolj prilagodljiv in sproščen, meni osebno pa je najljubša ideja okrogle mize, za k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh