Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina ostaja družini prijazno podjetje

Objava: 09. 12. 2016 / 13:09
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Družina ostaja družini prijazno podjetje

Založba Družina je v sistem certificiranja kot družini prijazno podjetje vključena od začetka, od leta 2007.

Ekvilib Inštitut je danes, 9. decembra, vrsti podjetij in ustanov podelil osnovne in polne certifikate za družinam prijazno podjetje, hkrati pa tudi posebna priznanja za širjenje kulture družini prijaznega podjetja. V Sloveniji je certifikate prejelo že skoraj 200 podjetij in organizacij.



Družini prijazno podjetje že začetka certificiranja

Založba Družina je v sistem certificiranja kot družini prijazno podjetje vključena že od vsega začetka, od leta 2007. Danes je prejela priznanje za širjenje kulture družini prijaznega podjetja. Poleg Družine so enak certifikat prejeli tudi Amplexor Adriatic, Družina, Ebm-papst Slovenija, IBM Slovenija, Lek, Mercator IP in tudi Mercator, Mikro + Polo, študentski servis ŠS in Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Priznanje je prevzela koordinatorka revijalnega programa Barbara Kastelec, ki je poudarila, a je kot mati štirih otrok vesela, da je lahko uveljavljala možnost postopnega uvajanja otrok v vrtec in pospremila hčerke v šolo na prvi šolski dan. »Lepi pa so tudi letni izleti družin zaposlenih na Družini,« je dodala.

Podelili so tudi nove osnovne in polne certifikate. Tega je dobil tudi Dom sv. Jožefa iz Celja, prevzel ga je direktor Jožef Planinšek.

Usklajevanje kariere in družine še vedno pretežno na ramenih žensk

»Dober vodja mora vedeti, da obstaja tudi svet zunaj podjetja in da poklicni svet še kako vpliva na zasebni svet. Vodja potrebuje integriteto, zaposlenim in tudi sebi pa mora znati postaviti meje, s čimer ustvarja okolje, v katerem se zaposleni počutijo varne, si lahko privoščijo kreativnost in izrazijo svoje občutke,« je v uvodu v dogodek povedal Aleš Kranjc Kušlar, direktor Ekvilib Inštituta, ki je v Sloveniji nosilec projekta Družini prijazno podjetje.

Čeprav so v Sloveniji razmere, ki pomagajo k enakosti spolov, precej dobro razvite, pa je še veliko možnosti za napredek, je poudarila predstavnica ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Polona Samec. Dodala je, da so tudi ukrepi projekta Družini prijazno podjetje pripomogli k razbremenitvi žensk in k zavedanju, da se družina in kariera medsebojno ne izključujeta, čeprav je večji delež skrbi za družino na žalost še vedno na ramenih žensk; zlasti ko je treba poskrbeti za bolne otroke, je delež očetov mnogo manjši.

Ugodnosti zaposlenih v podjetjih s certifikatom

Certifikat družini prijazno podjetje pomaga delodajalcem uvajati ukrepe za boljše upravljanje s človeškimi viri, pri čemer je poudarek na usklajevanju poklicnega in družinskega življenja zaposlenih. Osnovni certifikat podjetja prejmejo ob izbiri nameravanih ukrepov, polne pa jim podelijo po treh letih, če uspešno prestanejo revizijo izvajanja ukrepov.

Med konkretnimi ukrepi, ki jih sprejemajo v podjetjih, so komuniciranje z zaposlenimi in javnostjo, pri čemer je vodstvo pogosto deležno izobraževanja na področju usklajevanja dela in družine. Staršem je na voljo prilagodljiv delovni čas, dodatni dnevi odsotnosti z nadomestilom plače ob izrednih dogodkih in podobno. Ponekod zaposlenim omogočajo tudi psihološko svetovanje in pomoč, starši pa so deležni časovnega bonusa ob vstopu otroka v vrtec ali šolo.

Učinki ukrepov

Učinki teh ukrepov so mnogoteri - od zmanjšanja fluktuacije kadrov in bolniške odsotnosti ter zmanjšanja odsotnosti zaradi nege otrok kot tudi zmanjšanje števila nesreč, povezanih z delom. Uvedba družinam prijaznih pogojev naj bi na delovnem mestu zmanjšala tudi stres, mobing in izgorelost. Prav tako naj bi z ukrepi podjetja lažje pridobivala in zadrževala najboljše kadre, hkrati pa zmanjševala strošek na enoto.

Pridobitev certifikata

Podlaga za podelitev certifikata so socialni sporazum za obdobje 2003-2005, Resolucija za enake možnosti žensk in moških 2005-2013 ter razvojno partnerstvo Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje. Slovenija se je pri implementaciji tega projekta ravnala po sistemu oz. licenci European Work & Family Audit, ki ga je razvila nemška organizacija Berufundfamilie.

Pridobitev certifikata je namenjena podjetjem in javnim ustanovam z več kot desetimi zaposlenimi, v Sloveniji pa ga je pridobilo že skoraj 200 podjetij in organizacij.

V Sloveniji je od leta 2007 nosilec postopka Ekvilib Inštitut, ki postopek izvaja v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter zainteresiranimi zunanjimi partnerji.

Foto: Tatjana Splichal

Preberite tudi:

Družina prejela certifikat »Družini prijazno podjetje«

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh