Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Družina je prva šola molitve’

Objava: 29. 12. 2011 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Družina je prva šola molitve’

Po besedah papeža Benedikta XVI. med 45. in zadnjo splošno avdienco v letošnjem letu je ‘prava krščanska vzgoja brez molitve povsem nepredstavljiva’.

Papež Benedikt XVI. je Sveto družino označil kot zgled za vsako krščansko družino. Družina je tudi ‘prva šola molitve’, ki bi morala imeti zelo pomembno mesto v življenju, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo zadnjo splošno avdienco v letošnjem letu in množici več tisoč vernikov, zbranih v vatikanski dvorani za avdience, pojasnil, da se prek molitve učimo ‘povezanosti z Bogom, ki nam podarja tudi povezanost s soljudmi’.

V svojih družinah se otroci naučijo molitve, z zgledom staršev pridobijo občutek za Boga in mu odpirajo svoja srca. Po papeževem mnenju je prava krščanska vzgoja brez molitve povsem nepredstavljiva. Nazareška družina, Sveta družina, pa je na poseben način ‘šola molitve, v kateri pričenjamo razumeti Kristusovo življenje’, in v kateri lahko opazujemo skrivnost Božjega učlovečenja.

Posebej Marija je povezanost med besedami in dejanji svojega sina ‘ohranila v srcu in o njih premišljevala’, s čimer je postala poseben zgled v veri. Postala je sposobna živeti od Božjega pogleda.

To držo je prenesla tudi na svetega Jožefa, ki ga evangeliji opisujejo kot ‘tiho, vendar zvesto, stanovitno in delavno osebo’, je nadaljeval papež in o svojem zavetniku, o katerem je pisal tudi v knjigi o Jezusu, dodal, da je ‘prav Jožef tisti, ki sprejme, kaj Bog želi od njega, in ki v očetovski vlogi najde izpolnitev, čeprav je ta le ogledalo pravega očetovstva za Jezusa, ki se zaveda, kdo je njegov resnični oče’.

Papežev nagovor je bil osrednja točka včerajšnje 45. in obenem zadnje splošne avdience v letošnjem letu. V vatikanski dvorani za avdience je sveti oče pozdravil več tisoč vernikov z vsega sveta, skupno pa se je srečanj s cerkvenim poglavarjem po navedbah Radia Vatikan v iztekajočem se letu udeležilo okoli štiristo tisoč ljudi.

V prvi polovici letošnjega leta so bili v ospredju papeževih nagovorov svetniki iz obdobja med 15. in 19. stoletjem, kot so denimo Katarina Genovska, Alfons Maria von Liguori in Terezija iz Lisieuxja, zatem pa je Benedikt XVI. svoje pridige posvetil različnim oblikam molitve.

Pri številnih srečanjih so bile v ospredju tudi druge teme, kot so poročila s potovanj v tujino, razmišljanja ob večjih praznikih ali pa izjave o aktualnih dogodkih, kot je bilo svetovno molitveno srečanje za mir v Assisiju.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh