Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Družba je odgovorna za ljudi, ki čutijo drugače«

Za vas piše:
STA
Objava: 08. 10. 2015 / 07:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Družba je odgovorna za ljudi, ki čutijo drugače«

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je spregovoril o temeljnih vprašanjih letošnje družinske sinode.
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v intervjuju za Demokracijo izrazil prepričanje, da je pošteno, da se ljudje o tem, kaj si mislijo o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, izrečejo na referendumu. Kot pravi, so sicer v Cerkvi stvari glede zakonske zveze jasne, to je, da je zakonska zveza zveza moškega in ženske.

S tem ko Katoliška cerkev na Slovenskem nasprotuje omenjeni noveli, po navedbah Zoreta ne deluje proti nekomu, ampak zagovarja "temeljne resnice naše vere".

Glede istospolnih parov je Zore dejal, da je družba zagotovo odgovorna za ljudi, ki čutijo drugače, se mu pa zdi pomembno, "da to rešujemo v pogovoru z njimi". "S posamezniki. Ne pa na aktivističnih ravneh," je dejal.

Na drugi strani se mu zdi pomembno in potrebno, da "država da družini tisto mesto, ki ji gre". "Podpreti je treba družine," je dejal in dodal, da bi morala država "iskati načine, kako doseči, da bi bila družina v resnici lahko družina".

Glede zakonske zveze, o kateri ravno v teh dneh razpravljajo tudi škofje na redni sinodi v Vatikanu, Zore pravi, da so v Cerkvi stvari jasne: "Zakonska zveza je zveza moškega in ženske, sklenjena v zakoniti obliki in je trajna. In če so ob sklenitvi izpolnjeni vsi potrebni pogoji, potem je ta zveza zakrament. Takšen zakon je nerazvezen."

Na sinodi škofje razpravljajo tudi o splavu, pri čemer Zore ne pričakuje večjih sprememb. "V Cerkvi je življenje nerojenega otroka zelo zavarovano. Pričakovati od sinode, da bo na teh področjih, na področjih vrednotenja življenja, odnosa do življenja in do zakona, veljavno sklenjenega zakona, kaj spremenila, se mi zdi neupravičeno," je dejal.

Na vprašanje, kako ocenjuje papeža Frančiška, ki da ga nekateri zaradi njegovega kritičnega pogleda na kapitalizem označujejo za socialista, pa odgovarja, da Frančišek ne počne "ničesar takšnega, kar ne bi imelo osnove v Svetem pismu".

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh